Bacalaureat

Acum vreo zece ani, am participat pentru ultima dată ca profesor supraveghetor la bacalaureat, într-un oraș de la granița cu Ucraina. Examenul s-a desfășurat bine, până când, cam după o oră și jumătate, am observat, uitându-mă pe fereastră, agitație mare pe stradă, oameni alergând, gesticulând și strigând. Ca la un semnal, elevii și-au strâns lucrările și au venit pe rând să le predea. În zadar le explicam, atât eu cât și colega mea, că suntem abia pe la mijlocul examenului și ar fi bine să nu se grăbească să plece. Până la urmă m-am consolat, tot răul este spre bine, aveam să ajung mai devreme acasă. Când am ieșit, l-am întrebat pe portar :
– Ce s-a întâmplat ?
– A crescut apa și curg baxurile cu țigări pe Siret – apoi, după o pauză, a continuat – tot orașul a ieșit la pescuit , nici elevilor nu le-a mai stat gândul la examen.
– De asta au plecat așa de repede ? – am întrebat eu uluit .
– De asta – răspunde portarul, apoi continuă – nici președintele nu i-a putut opri, dar nu poți să-i acuzi, nu mai este de lucru, tot orașul trăiește din contrabandă.
– Dar cum de curg baxuri pe Siret ? – întreb eu nelămurit.
– Toată lumea face contrabandă, după posibilități, cei mari aduc țigările cu tirul, cei mici le aduc în fel și fel de chipuri, unii mai organizați lucrează cu ucrainenii, care depozitează baxurile în lunca Siretului, dincolo de graniță și noaptea le dau drumul. Ai noștri le pescuiesc dincoace de graniță. De data asta au avut ghinion, a plouat mult, a crescut apa și le-a luat țigările.
– Spre bucuria elevilor – completez eu.
– M-aș duce și eu – zice portarul – dar sunt bătrân de acuma, am reumatism la genunchi, mă mișc greu, nu mă pot pune cu ăștia tineri.
L-am salutat și m-am dus la ocazie, am avut noroc, a oprit chiar un elev din sala pe care am supravegheat-o și care m-a recunoscut. După ce am schimbat câteva impresii despre bacalaureat, l-am întrebat:
– A fost așa de greu examenul? Pari cam obosit.
– Am trecut de zece ori granița astă noapte, dom profesor!
– De ce? – întreb eu surprins.
– Mă ocup cu contrabanda, ce să fac altceva în orașul ăsta? Toți fac contrabandă într-un fel sau altul, dar nu recunosc.
– Ar trebui să înveți o meserie mai serioasă.
– Apropo, dom` profesor, se învață tot felul de meserii perimate în liceul ăsta, sudură, tinichigerie, mecanică auto. Contrabandă ar trebui să se învețe, i-am propus dirigului, dar n-am avut succes… comunist …ce să-i faci.

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.