Guvernarea corporatistă

În capitalism peștele cel mare îl înghite pe cel mic, astfel încât, până la urmă, au rămas în baltă, adică în economia lumii, câțiva pești mari, adică mari corporații, cu o putere imensă, mai mare decât a multor state sau chiar a unor grupuri de state. Evident că la o asemenea mărime au nevoie de o baltă din ce în ce mai mare. Așa a apărut globalismul care revendică un stat global, adică corporațiile doresc să nu se mai împiedice de granițe, taxe vamale, protecționism și alte piedici specifice statelor naționale și doresc un stat global care să fie condus după principiile corporatiste. Fenomenul este similar perioadei ce a precedat Revoluția Franceză, când burghezia se împiedica de fragmentarea specifică  feudalismului, unde erau comitate, ducate, abații, cu legi și cutume proprii, cu taxe și unități de măsură specifice. Burghezia a declanșat revoluția și a edificat un stat centralizat, fără vămi interne, cu aceleași taxe și impozite și aceleași unități de măsură pe tot cuprinsul Franței. Problema constă în faptul că Corporațiile sunt interesate doar de profit și nu-și asumă celelalte funcțiuni ale statului. Sunt interesate de educație doar în măsura în care servește la pregătirea forței de muncă și de sănătate doar în măsura în care conduce la creșterea productivității muncii.

Dacă privim evenimentele în această cheie, înțelegem ce se întâmplă în România. Fiind un stat slab, România se află în avangarda reformelor ce conduc la guvernarea  corporatistă. Pentru introducerea guvernării corporatiste și edificarea statului global este necesară eliminarea democrației, deoarece altfel se pot întâmpla accidente gen Brexit. Evident că, formal, vor fi păstrate instituțiile democrației dar vor fi golite de conținut. În acest scop trebuiesc distruse temeliile statului democratic, adică partidele politice, parlamentul și întărită și externalizată  puterea executivă.

Cum singurul partid care a mai rămas în România este PSD-ul, asaltul se dă asupra PSD-ului pentru a-l mai micșora, până când va deveni nesemnificativ. Cum se poate face acest lucru? Prin lupta anticorupție și instituțiile de forță.

Este evident pentru oricine că la fel de corupte sunt și celelalte partide, numai că ele sunt deja insignifiante și nu prezintă interes.  La fel de corupte sunt și instituțiile statului, dar ele sunt utile în distrugerea oricărei posibile rezistențe la guvernarea corporatistă. Dacă problema ar fi corupția, ar fi fost anchetate și condamnate și  multinaționalele, deoarece sunt implicate în cele mai mari acte de corupție, cum ar fi: afacerea Microsoft, afacerea Bechtel, EADS(securizarea frontierelor), etc. Nu este întâmplătoare alianța dintre  #rezist și DNA, deoarece mulți dintre membrii #rezist sunt corporatiști.

#rezist-enții, vârful de lance al guvernării corporatiste, sunt împotriva pensionarilor, deoarece în  guvernarea corporatistă pensionarii nu-și au locul și mă tem de o rezolvare în stil corporatist. Rezolvarea poate fi anticipată dacă analizăm ultimele reforme ale guvernelor PSD, inclusiv trecerea contribuțiilor sociale în sarcina exclusivă a angajaților. Sunt împotriva creștinismului, deoarece rezolvarea corporatistă a problemelor sociale și nu numai este în contradicție cu doctrina creștină.

Guvernarea corporatistă, orientată numai pe profit, produce polarizarea extremă a societății și dispariția clasei mijlocii, prin urmare conduce inevitabil la dictatură. Statele naționale nu vor fi desființate, numai că vor fi micșorate și le vor fi reduse prerogativele. Rolul statelor va fi în principal să asigure ordinea internă. Se pot observa încă de pe acum privilegiile și alocarea de fonduri către instituțiile de forță.

 

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.