Civilizație și educație

Civilizația nu poate exista fără legi pentru că, în absența acestora, apare arbitrariul și anarhia. În esență, o lege este o interdicție și ceea ce nu este interzis în mod expres prin lege, este permis . Nu întâmplător Dumnezeu a instituit, chiar și în paradis, primilor oameni, o interdicție: “ Să nu mănânce din pomul cunoașterii binelui și răului ”, dar și o pedeapsă pentru încălcarea interdicției, moartea. O interdicție care nu este urmată, în cazul încălcării, de nicio sancțiune, este un nonsens. Sancțiunea trebuie să se producă rapid, pentru a se face legătura dintre cauză și efect.
Pentru orice comunitate, din punct de vedere politic și social, răul absolut este anarhia. Nu întâmplător, în paradis, Diavolul, principiul răului, a vrut să înlăture și a reușit, singura interdicție. Moise, pe muntele Sinai, a primit de la Dumnezeu tablele legii cu cele zece porunci, care, evident, sunt niște interdicții. În Babilon, pe niște stâlpi de granit, era inscripționat codul lui Hammurabi care se pare că a fost cea mai veche culegere de legi cu 282 articole de lege. Cutume și legi au existat în orice societate omenească, indiferent de gradul de civilizație. Pentru a nu se instaura anarhia, sunt necesare legi simple și clare, pentru a putea fi înțelese de toată lumea și instituții care să le pună în aplicare și care să-i sancționeze pe cei care le încalcă.
Ce legătură există între cele afirmate mai sus și educație? Esențială. Pentru a ajunge un adult responsabil, copilul trebuie să înceapă să facă distincția dintre bine și rău și să se obișnuiască cu interdicțiile, deoarece, atunci când va ajunge adult, va trăi într-o societate plină de interdicții. Copiii noștri cresc cu iluzia că totul le este permis și atunci când termină școala și intră în viața de adult resimt o frustrare imensă când intră în contact cu rigorile societății. E drept că există un regulament școlar, dar, pe lângă faptul că este prost făcut, sancțiunile pentru încălcarea lui sunt comice. De exemplu, până în clasa a XI-a, elevii nu pot fi exmatriculați, orice ar face. Iar eliminarea de la cursuri pentru câteva zile este un premiu, nu o pedeapsă pentru niște elevi care vin la școală doar la insistența părinților. Ce să mai vorbim de nota la purtare! Democrația înseamnă, printre altele, supremația legii și reprezintă ”singura formă de guvernământ compatibilă cu demnitatea umană”, după cum spunea Petre Țuțea. Din nefericire, au apărut noi ideologii care-și impun agenda și în învățământ și în societate, care promovează anarhia și care, în mod inevitabil, sunt portdrapelul dictaturii care, orice s-ar spune, este mai suportabilă decât anarhia.

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.