Independență și control

Mass-media românească, împreună cu așa zisa clasă politică, profitând de incultura populației, se străduiesc cu bune rezultate, să manipuleze electoratul, încercând să inducă în mintea acestuia din urmă ideea că într-o societate democratică justiția este independentă. Independentă față de cine, întrebăm noi, față de lege, față de cetățean, față de celelalte instituții ale statului?
Evident că această independență este o inepție, încă de la filozoful englez John Locke (1632-1704) și de la Montesquieu (1689-1755) se știe că într-un stat democratic trebuie să existe separația puterilor: legislativă, executivă și judecătorească. Dar aceste puteri nu sunt independente, ci trebuie să se controleze reciproc. Cei mai în vârstă își aduc aminte de cazul Monica Lewinski, când președintele SUA , Bil Clinton a fost audiat în mai multe rânduri de congres. De fapt, această idee absurdă a independenței este contrazisă și de principiul entropiei: ”Orice sistem închis evoluează înspre o stare de dezordine”. Cu alte cuvinte, dacă o putere o ia razna, nu-și poate reveni singură, trebuie să intervină celelalte puteri să o aducă pe direcția bună. Dar dacă este independentă, face ce vrea. De exemplu, vă bagă pe domniile voastre la închisoare nevinovați.

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s