Efectul Lucifer

Psihologul american Philip Zimbrado a efectuat în anul 1971 cel mai controversat experiment psihologic pentru studiul comportamentului uman. Experimentul s-a desfășurat la subsolul Universității Stanford, unde a fost amenajată o închisoare. La experiment au participat 24 de studenți, care au participat voluntar. 12 au fost transformați în deținuți și ceilalți în gardieni. Gardienii au fost instruiți să respecte legile, dar li s-a lăsat libertate suficient de mare, iar deținuții au fost rași în cap și îmbrăcați în haine femeiești, cu toate că erau bărbați. Experimentul trebuia să dureze două săptămâni, dar a fost întrerupt după șase zile deoarece gardienii au început să-i tortureze pe deținuți. Experimentul a demonstrat că sub pojghița de civilizație se ascunde fiara, care în condiții prielnice de impunitate conferită de apartenența la un grup dominant, la structurile unui stat autoritar sau dictatorial, se poate manifesta făcând fapte abominabile. De asemenea, un om obișnuit, tată de familie, stâlp al societății, atunci când se găsește la adăpostul anonimatului sau a unei mulțimi, în condiții extreme, se poate transforma într-un monstru. Valabilitatea concluziilor lui Philip Zimbrado se poate observa și pe Facebook, în condițiile protestelor din zilele acestea. Agresivitatea verbală a preopinenților, mai ales a celor ce-și spun de dreapta, asupra unor oameni pe care nici măcar nu-i cunosc, numai pentru faptul că au alte păreri, se poate transforma în agresivitate fizică și chiar în crimă. Chiar oameni care se pretind intelectuali se manifestă oribil, ura se revarsă fără zăgazuri în lumea virtuală, fiind un preludiu la violența adevărată din lumea reală. Pericolul este mult mai mare decât vă imaginați, datorită semănăturii monstruoase lăsate de fascism, bolșevism și ateism.
Philip Zimbrado a scris o carte celebră, intitulată “Efectul Lucifer. Cum devin răi oamenii buni”, în care ajunge la concluzii tulburătoare:
„Răul constă din comportamentele intenționate care urmăresc să producă suferință, abuzuri, înjosire, dezumanizare sau distrugerea fizică a unor persoane nevinovate – sau folosirea autorității și puterii oferite de sistem pentru încurajarea sau acceptarea acestor practici”
La noi, între anii 1948-1950, a avut loc un experiment diabolic, o variantă reală și monstruoasă a efectului Lucifer, efectuată de bolșevici asupra studenților deținuți în închisoarea Pitești. Răul nu are limite.

Anunțuri

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s