Crimă cu premeditare?

Înainte de 1989 am lucrat câțiva ani într-o întreprindere socialistă, în calitate de inginer. Am ajuns acolo prin repartiție guvernamentală. Stupefacția mea a fost mare văzând că de la vlădică până la opincă angajații furau într-o veselie. Toți știau lucrul acesta, dar nimeni nu făcea nimic. Angajații, indiferent de poziția pe care o ocupau, erau, în cea mai mare parte, duplicitari, lași, purtându-se cu supușenie față de șefi și cu aroganță față de subalterni. Atunci am înțeles legătura dintre onestitate și curaj. Am realizat că numai un om cinstit poate fi curajos.
Angajații respectivei întreprinderi erau lăsați în mod deliberat să fure, atât timp cât nu exagerau, bineînțeles, obținându-se în schimb o obediență totală. Cei câțiva, foarte puțini, care au protestat într-un fel sau altul, au fost aduși la tăcere prin metode specifice statului totalitar.
Această politică a fost continuată și desăvârșită de toate regimurile de după revoluție, care au incitat la săvârșirea unor fapte ilegale, au cultivat și inoculat sentimente de vinovăție printr-o variantă soft a experimentului Pitești, desfășurat la scară națională. Putem aprecia că guverne succesive și instituții ale statului au fost în complicitate cu infractorii români și străini, care au trecut avuția națională în proprietate privată în mod fraudulos. Îmi amintesc când un ziarist l-a sesizat pe un ministru din guvernul Roman, cred, într-o emisiune de televiziune, că se fură, respectivul ministru a răspuns: “Se fură, dar să știți că este și o parte pozitivă în treaba aceasta, deoarece se formează clasa antreprenorilor și capitaliștilor români”. Românii s-au apucat de furat, de șpagă, de evaziune fiscală, de deturnare de fonduri,epuizând lista infracțiunilor din codul penal, înțelegând că au binecuvântarea celor care ar fi trebuit să o păzească, fiind plătiți cu salarii grase pentru treaba aceasta.
A venit și scadența, s-a înființat DNA-ul, care a început vânătoarea corupților. Cine este curat în țara asta? Puțini, foarte puțini și pentru că sunt foarte puțini nu are cine lupta pentru democrație, dreptate, principii, pentru osatura spirituală a națiunii. Deținătorii dosarelor au puterea și o folosesc discreționar, după cum dictează interesele politice, organizând spectacole de sunet și cătușe pentru a menține populația în stare de obediență.
Fenomenele postdecembriste s-au produs probabil din inerție, funcționarii din instituțiile statului, oamenii politici, serviciile secrete, poliția și justiția continuând ceea ce făceau și pe vremea societății socialiste prea multilateral dezvoltate, dar fără ochiul atoatevăzător al dictaturii. Dar dacă au fost premeditate?

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în Partidul e-n toate și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Crimă cu premeditare?

  1. Eugen zice:

    Minunat spus,
    BINELE, FRUMOSUL SI ADEVARUL !

  2. Eugen zice:

    Bun articol!
    Felicitari!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.