Lumea lui Trump și visul lui Putin

137821

Unda de șoc a victoriei lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din Statele Unite a străbătut lumea, provocând de la fiori reci pe spinarea lidership-ului european, la bucurie în tabăra naționaliștilor de pretutindeni. Fără îndoială, Donald Trump, cu trecutul său de om de afaceri, cu apetența sa pentru risc și câștig, își va pune amprenta asupra politicii americane. Având în vedere viziunea lui Trump despre politica externă, Europei și mai ales Europei de Est are de ce să-i fie frică.
În primăvara anului 2016, Trump a declarat: „Multe, multe dintre cele 28 de state membre, cele mai multe dintre ele, nu contribuie pe cât ar trebui. Asta înseamnă că noi îi protejăm și că primesc protecție militară și alte lucruri. Înșală Statele Unite și vă înșală pe voi, cetățenii. Nu-mi pasă, nu mai vreau să fac asta! Ori plătesc, inclusiv pentru deficiențele din trecut, ori trebuie să plece. Şi dacă asta destramă NATO, așa să fie!”
Dacă luăm în calcul și simpatia lui Trump pentru Putin și Rusia, putem anticipa o apropiere dintre cele două puteri și o reîmpărțire a lumii. Apropierea dintre SUA și Rusia este inevitabilă, deoarece adevăratul adversar al ambelor țări este China. Hegemonia americană ar putea fi amenințată pe termen lung de China și Europa unită sub hegemonie germană. O alianță a SUA cu Rusia ar elimina, pentru o perioadă de timp, cele două amenințări și ar preîntâmpina o alianță a celei din urmă cu Germania. Eu cred că acesta este planul lui Trump și al apropiaților săi. Cu anglo-americani în vest și cu rușii în est, Europa va fi subordonată total intereselor americane, iar China va fi ținută sub control. Această alianță va avea un preț și acesta va fi Europa de Est care va trece sub control rusesc.

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s