Primul templu al lumii ridicat la marginea Edenului

Povestirile biblice amplasează Grădina Edenului la izvoarele Tigrului și Eufratului așa cum scrie în Facerea cap 8, aliniatul 10-14:
„Un râu ieșea din Eden și uda grădina; și de acolo se împărțea și se făcea patru brațe. Numele celui dintâi este Pison; el înconjoară toată țara Havila, unde se găseşte aur. Aurul din țara aceasta este bun; acolo se găsește și bedelion și piatră de onix. Numele râului al doilea este Ghihon; el înconjoară toată țara Cuș. Numele celui de al treilea este Hidechel: el curge la răsăritul Asiriei. Al patrulea râu este Eufratul.”

eden-of-the-garden-location2

În apropierea Edenului au fost descoperite o serie de situri arheologice uimitoare, printre care și Gobekli Tepe, descoperit de arheologul german Klaus Schmidt, care făcea săpături în zonă și care a descoperit, se pare, cel mai vechi templu din lume. Arheologii au estimat vechimea templului ca fiind 9500 î.d H.

801-01

gobekli-tepe-illustration

Klaus Schmidt susține că stâlpii în formă de „T” simbolizează ființe umane stilizate. Ar putea fi cuplul primordial? Ar putea fi templele de la Gobekli Tepe închinate strămoșilor primordiali, lui Adam și Evei?

 

gc3b6bekli-tepe-5

Descoperirea dă peste cap opiniile de până acum în legătură cu apariția civilizației și a religiei și poate chiar a scrierii. La Gobekli Tepe  s-au descoperit mai multe plăcuțe din piatră care au inscripționate simboluri. Pe una foarte interesantă o prezentăm mai jos:

gobeklitreesnakeeagle

Este posibil ca pe această plăcuță să fie reprezentat mitul biblic al ispitirii Evei de către șarpe. În mijloc este reprezentat pomul cunoașterii binelui și răului sau pomul vieții, în stânga șarpele, iar în dreapta femeia. Semnificația reprezentării din mijloc poate fi greu pusă la îndoială întrucât așa a fost simbolizat pomul vieții de-a lungul istoriei, simbolul șarpelui este evident. În partea dreaptă, unii istorici susțin că este reprezentată Marea zeiță pasăre. Eu cred că este simbolul omului în general prin urmare și al femeii.

În fotografia de mai jos se poate observa cum este reprezentat omul pe pietrele scrise de pe muntele Goia.

p1130831

 

 

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în România o(cultă), Uncategorized și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s