Valoarea în postmodernism.

În cadrul unei licitații organizate de casa de licitații Sotheby’s din New York tabloul de mai jos al artistului plastic american Cy Twombly s-a vândut cu suma de 36,65 milioane dolari. Lucrarea și mai ales suma uriașă plătită pentru ea au stârnit valuri în presa românească, astfel încât însuși Pavel Șușară a încercat să lămurească problema într-un interviu :

05121002-1677898506

„În cazul lui Cy Twombly, avem de-a face cu o lucrare din 1968. E o perioada în care în artă s-au schimbat foarte multe lucruri în ceea ce privește percepția realității, percepția motivului. S-a făcut o trecere foarte puternică spre abstract, spre non-figurativ, spre exprimări simbolice. Toată perioada e legată de insurgențe, de mișcările hipiote, de tot ce înseamnă debușarea energiilor, a frustrărilor de după război. Era perioada în care mutilările din cel de-al doilea Război Mondial începeau să se estompeze și veneau energii proaspete, forțe noi. Atunci au fost revoluții în muzică, în cinematografie.
În această lucrare sunt incorporate cumva datele acestei stări de spirit. E o lucrare minimalistă, care nu mai mizează pe retorică, pe povestire, pe o imagine narativă. E o suprafață bidimensională pe care se aștern niște tonuri. E o demonstrație de jocuri cu gri-uri și niște semne care mimează o anumită scriere.
Mai exista și o chestiune de circumstanță. Japonezii, ca și cei din câteva țări arabe supercivilizate și bogate, cum e Qatar sau cum sunt Emiratele, încearcă să stocheze, să preia formele care au devenit semnificative în cultura apuseană și să le transfere ușor în posesia lor, și pentru a intra într-un anumit tip de competiție. Japonezii fac de multă vreme asta, iar de câțiva ani au început și chinezii, care sunt printre cei mai mari cumpărători”.

Am redat un fragment din interviul lui Pavel Șușară, care nu lămurește problema. Este evident pentru oricine că dacă ai vrea să vinzi tabloul lui Cy Twombly fără să se cunoască autorul și ai cere 100 de lei, dacă nu iei bătaie ești un om norocos. Aici nu este vorba de valori estetice, pentru că nu există, nu este vorba de originalitate, pentru că orice copil prima dată când a luat un creion în mână a făcut asemenea mâzgăleli, nu este vorba de muncă, pentru că așa ceva se face în câteva minute, nu este vorba de gândire, pentru că și o maimuță poate face așa ceva. Atunci despre ce este vorba? Foarte simplu, este vorba de postmodernism. Postmodernismul este un fenomen economic, artistic, filozofic, cultural, social, politic, ideologic, care-și are rădăcinile în capitalismul târziu și s-a dezvoltat odată cu globalismul. Cu toate că se poate revendica din dadaism și existențialism despre postmodernism putem vorbi de la mijlocul secolului XX, când corporațiile multinaționale au devenit mai puternice decât statele mici și mijlocii și au început să militeze pentru desființarea statelor naționale și formarea unor uniuni statale fără granițe, taxe vamale și cu o cultură de masă care să devină o marfă ca oricare alta. Nu întâmplător Marcel Duchamp conferă unui pisoar, obiect de uz cotidian, demnitatea de operă de artă. Postmodernismul a devenit ideologia globalismului ce are ca vârf de lance ”political correctness” și ca adversar modernismul, creație a iluminismului. Pentru postmodernism, adevărul este identic cu realitatea descoperită empiric și cu existența, prin urmare există o mulțime de adevăruri și niciun adevăr absolut . Adversarii postmodernismului sunt aceeași cu ai globalismului: statele naționale, creștinismul, ideologiile iluministe și arta modernă. Postmodernismul contestă arta modernă raționalistă și elitistă și promovează o antiartă nihilistă care urmărește distrugerea formelor artei moderne. Pentru acest scop, globaliștii nu se uită la bani.

Anunțuri

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s