Originea scrierii.

Într-un studiu realizat de Genevieve von Petzinger  ( Universitatea din Victoria) au fost identificate 26 de simboluri care apar frecvent în arta preistorică de pe toate continentele, încă din de acum 25000 de ani. Aceste simboluri sunt:159

Frecvența apariției lor în cele 146 de situri arheologice din Franța studiate de Genevive von Petzingher și Aprill Nowell  a fost:

65

Există temeiuri pentru a considera că semnele de mai sus au constituit un cod grafic utilizat de homo sapiens încă de când trăia în Africa și utilizat mii de ani după  migrația acestuia pe celelalte continente. Din aceste simboluri au evoluat scrierile ideografice și mai târziu alfabetele.

gobeklitreesnakeeagle

Gobekli Tepe, mileniul X î.d.H. Pomul vieții încadrat de simbolul șarpelui și al femeii.

În Europa a apărut, pe la jumătatea mileniului  al-VI-lea,  scrierea veche europeană care, în viziunea Marijei  Gimbutas,  este o scriere sacră. În anul 1981 Shan  Winn a publicat un catalog cu 210 semne din cultura Turdaș-Vinca:

15

Din această cultură fac parte și celebrele tăblițe de la Tărtăria, descoperite în anul 1961  de arheologul Nicolae Vlassa în localitatea Tărtăria.

tablitele-de-la-tartaria

Pietrele scrise de pe muntele Goia sunt inscripționate cu simboluri identice sau foarte asemănătoare cu simbolurile preistorice inventariate de Genevive von Petzinger. Se poate observa că există cel puțin 9 simboluri identice din 26 (cele marcate cu cercuri galbene). De asemenea, există cel puțin 6 simboluri identice sau foarte asemănătoare cu cele de pe tăblițele de la Tărtăria (cele marcate cu cercuri roșii).

2 (1) copy

310 copy

p1130843 copy

Dacă comparăm semnele (ideogramele) de pe pietrele scrise de pe muntele Goia cu cele 210 ideograme din catalogul lui Shan Winn, constatăm că cel puțin 40 sunt identice sau foarte  asemănătoare.

Se pot observa și pe pietrele scrise teme importante ale scrierii sacre vechi europene, cum ar fi arborele vieții, bucraniul, zeița pasăre, etc.

310 copy1

Simboluri ale Pomului vieții pe pietrele scrise de pe muntele Goia.

634

Pomul vieții :Virtual Museum ,Bulgaria.

 

 

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în România o(cultă) și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Originea scrierii.

  1. Pingback: ISTORIA CĂRȚII ȘI A SCRISULUI – prima parte – Colțul Cultural

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s