Noua utopie

Nea` Costică, Dumnezeu să-l ierte, mi-a spus odată:
-Dom` Mihai, am făcut armata la securitate, când m-am liberat au vrut să mă oprească acolo, eu n-am vrut. Le-am spus că-s analfabet, așa și era, am fost sergent dar nu știam să citesc, nici să mă semnez. Știi ce mi-au spus?
-Ce, nea Costică? – întreb eu curios.
-Că-i foarte bine, de așa oameni au ei nevoie, că tot ceea ce va trebui să știu îmi vor spune ei. Că eu nu trebuie să gândesc, ci să execut.
Utopiile sunt frumoase în literatură, în artă, dar, puse în practică, sfârșesc lamentabil. Așa s-a întâmplat la Siracuza, când tiranul Siracuzei l-a invitat pe Platon să-și pună în practică ideile din ”Republica”, așa s-a întâmplat cu prima republică Franceză, după revoluția din 1789 și, de asemenea, la fel s-a întâmplat în Uniunea Sovietică și în țările cu regimuri comuniste.
Și dacă ne întoarcem la utopia comunistă, punerea ei în practică presupunea confiscarea averilor, iar oamenii mai ”înapoiați” nu voiau să le dea. Din acest motiv era necesară teroarea și distrugerea clasei dominante și a celor care se împotriveau confiscărilor. De aceea era nevoie de oameni fără educație, fără valori, recrutați din lumpenproletariat, care să execute ordinele imorale ale conducătorilor comuniști. De fapt, comuniștii s-au sprijinit pe două forțe: lumpenproletariatul, care reprezenta pumnul și intelectualitatea coruptă, care trebuia să furnizeze justificarea morală a crimelor săvârșite. Cea mai facilă dintre acuzații era legionarismul, care a fost o altă rătăcire a generației interbelice. Trebuie să precizăm că ideologia fascistă și ideologia comunistă sunt ideologii socialiste, diferența constă în faptul că comuniștii sunt internaționaliști, iar fasciștii sunt naționaliști, unii practică lupta de clasă iar ceilalți lupta de rasă.
Am fost uimit, după evenimentele din 1989, când am văzut viteza cu care comuniștii români au virat spre dreapta, unii dintre ei, cum a fost Silviu Brucan, prezentându-se ca un adevărat apologet al capitalismului, dar am fost de-a dreptul siderat când am constatat că au fost luați în brațe de democrațiile occidentale.
Buimăceala inițială a trecut repede și am înțeles că ne așteaptă o nouă utopie, Uniunea Europeană și statul global. Așa se explică concubinajul dintre comuniștii est –europeni și ”democrații” occidentali. Până la urmă, comuniștii est-europeni oportuniști și corupți sunt cei mai buni parteneri în realizarea noii utopii.
În ce ar consta noua utopie?
Din câte putem observa deocamdată, ea pare a fi o combinație între comunism și fascism. De la comuniști a luat internaționalismul, iar de la fasciști a luat corporatismul. De fapt este vorba de un „comunism al corporațiilor”, un sistem oligarhic cu o elită foarte bogată și …
Ce ne așteaptă? Nu știu, dar metodele folosite sunt metode soft, deocamdată, dar foarte asemănătoare anilor 50, este suficient să intri pe internet și să-ți spui opinia și corurile ideologizate ale ”intelectualilor” te vor acuza ba de legionarism, ba de comunism sau de alte păcate, uitând că Descartes, acum patru secole, spunea: ”Mă îndoiesc deci cuget, cuget deci exist”.

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în Partidul e-n toate, Uncategorized și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s