Al treilea război mondial?

Lumea se pregătește de război, ceea ce nu este un lucru nou, starea de război fiind o stare normală în istoria omenirii, numai că războiul acesta ar putea fi al treilea război mondial și va fi purtat cu cele mai teribile arme, care vor produce milioane de victime în toată lumea. Noi sperăm să nu fie, însă nu putem miza pe înțelepciunea conducătorilor statelor lumii.
Protagoniștii:
Statele Unite ale Americii
Americanii doresc un război preventiv împotriva statelor emergente care vor înlăturarea hegemoniei americane și în special asupra Chinei, o putere în ascensiune cu o creștere economică fulminantă. Alianța ruso-chineză i-a alarmat pe americani, iar apropierea Germaniei de Rusia i-a panicat de-a binelea. O alianță germano-ruso-chineză, cu o Germanie care controlează Europa, ar fi mortală pentru hegemonia americană în lume. Din acest motiv s-au hotărât să acționeze, urmărind următoarele obiective:
a) Desființarea Uniunii Europene și crearea unui culoar protector, format din țări est-europene, cum ar fi: Polonia, Letonia, Estonia, Lituania, România, Bulgaria, etc., care să separe Germania de Rusia.
Acest obiectiv va fi realizat prin:
– invazia Europei de refugiații musulmani, după ce, în prealabil, au fost distruse statele musulmane neprietene prin război sau au fost înlăturate regimurile autoritare prin intermediul primăverii arabe;
-accentuarea contradicțiilor dintre țările Europei;
-încurajarea secesiunilor teritoriale;
-brexitul Regatului Unit și a altor membri ai uniunii.
b) Implicarea Rusiei în cât mai multe războaie locale, care s-o țină ocupată și care să-i șubrezească forțele.
Acest obiectiv a fost și va fi realizat prin:
-războiul din Ucraina;
-războiul din Siria: americanii au încurajat, au antrenat și finanțat opoziția anti-Bashar, aliatul Rusiei, obligându-i pe aceștia din urmă să reacționeze;
-sancțiuni economice;
-provocarea scăderii prețului petrolului;
c) Un război preventiv în Extremul Orient, împotriva Chinei și a aliaților ei, cu ajutorul Japoniei, Filipinelor, Coreei de Sud, etc.
Americanii doresc războiul, dar nu vor să-l înceapă ei, știut fiind că cei care-l vor începe îl vor pierde. Doresc ca alții să-l înceapă, să-și uzeze forțele, iar ei să intervină la sfârșitul războiului, ca în precedentele războaie mondiale.
Aliați: Marea Britanie, Israel, Canada, Australia, România, Polonia, Lituania, Estonia, Letonia, Japonia, Filipine, Coreea de Sud, Arabia Saudită, Turcia, etc.
Rusia
Consideră că a sosit timpul să revină în postura de mare putere, să-și refacă autoritatea în țările fostei Uniuni Sovietice, în Orientul Apropiat și în alte zone ale lumii, profitând de slăbiciunea Uniunii Europene și de aparenta retragere a SUA din unele zone de conflict. Rușii știu că au superioritate militară în raport cu Europa și chiar în raport cu SUA nu stau rău, dar că nu au în spate o economie performantă, așa încât profită de moment. Slăbiciunea Uniunii Europene îi favorizează, așa încât fac tot ce pot să o slăbească și mai mult. Au evitat un război cu Turcia, precum și implicarea într-un război dintre șuniți și șiiți. S-au prins de cursa americanilor și s-au retras parțial din Siria.
Aliați: China, Iran, Coreea de Nord, Belarus, Kazahstan, Azerbaidjan, Tadjikistan, Turkmenistan, Siria, Liban, Armenia, Irak, Ungaria, Serbia, etc.
Germania
Este principalul profitor al Uniunii Europene, construind din Europa un imperiu german. Realizează că în cadrul actualului sistem de alianțe va fi întotdeauna în umbra SUA și că o alianță între tehnologia germană și resursele Rusiei ar putea-o propulsa în postura de hegemon, realizând visul dintotdeauna al imperialismului german. Nu dorește războiul, deoarece pacea și politica de alianțe i-ar putea îndeplini ambițiile. Pe fondul compromiterii politicii americane în Orientul Apropiat, Germania dorește o apropiere de țările musulmane. În această cheie poate fi înțeleasă politica față de refugiații din Orient.
Aliați:Franța,Belgia,Olanda,Austria,Italia, Spania.
China
Este principala putere emergentă care atentează la hegemonia americană. Cu o creștere economică fulminantă, va întrece în curând SUA și va deveni principala putere economică a lumii. Împreună cu țările BRICS, a înființat Noua Bancă de Dezvoltare, cu sediul la Shanghai, care va fi o alternativă la Banca Mondială și FMI. O parte însemnată a uriașelor rezerve valutare le utilizează pentru înarmare, dezvoltând și cumpărând tehnologii moderne, în special de la Rusia. China nu vrea război, știind că timpul lucrează în favoarea sa. Având o rezervă uriașă de dolari SUA, caută să cumpere active în toată lumea, pentru a scăpa de uriașa masă monetară care s-ar putea transforma, la o adică, într-o uriașă grămadă de hârtii fără acoperire. Tensiunile se ascut în Marea Chinei de sud, între aliații SUA și China, care nu-și ascunde intențiile și revendică zăcămintele de petrol.
Aliați: Rusia, Coreea de Nord, Iran, Pakistan.
Uniunea Europeană
A intrat într-o criză ce parcă nu mai are sfârșit. Fiind formată din țări cu tradiții, credințe, istorii și nivele de dezvoltare diferite, integrarea europeană este dificilă, dacă nu imposibilă. Europa trăiește o stare de anarhie, o stare a formelor fără fond, cu instituții decorative care nu mai au nici o legătură cu masa popoarelor europene. Liderul autoritar este Germania, care profită din plin de starea actuală și care transformă pe zi ce trece Uniunea Europeană într-un imperiu german. Conducerea actuală a Uniunii Europene nu poate rezolva nici un fel de probleme comune cu care se confruntă Europa, fie că este vorba de probleme economice, financiare, politice sau militare. Țările dezvoltate ale Europei se poartă cu noile state care au aderat recent la UE ca și cum ar fi niște colonii. Criza refugiaților a evidențiat dictatul Germaniei în UE, care nu a ținut cont de opiniile țărilor membre și le-a impus cote obligatorii de refugiați.
UE nu dorește război, cu atât mai mult cu cât este nepregătită, trăind decenii întregi sub umbrela americană. Multe din puterile europene ar dori o apropiere de Moscova.
Islamul
Fiind un conglomerat de țări cu origini etnice, limbi, tradiții și istorii diferite, care au ca liant învățătura lui Mahomed, pe care însă au interpretat-o diferit, ceea ce a condus încă de la moartea lui Mahomed la scindarea islamului în două mari ramuri: Șunismul și Șiismul, islamul este un ghem de contradicții. Totuși, atât Turcia cât și Arabia Saudită sau Iranul doresc refacerea califatului sub conducerea lor. Mai nou și organizații teroriste, cum ar fi ISIS, încearcă refacerea unui califat care să cuprindă toate teritoriile ocupate vreodată de Islam. În momentul de față există mari falii în islam, dintre care cea mai importantă este între șiiți și șuniți. Iranul se erijează în conducătorul șiiților, iar Arabia Saudită și Turcia vor conducerea șuniților. Americanii sunt de partea șuniților, iar rușii de partea șiiților. Deși jihadul este promovat și de șuniți și de șiiți, sunt mai probabile războaiele interconfesionale, provocate mai cu seamă de cauze profane, cum ar fi zăcămintele petrolifere. Zona este un butoi cu pulbere, care ar putea duce la al treilea război mondial.
România
Nu este o protagonistă, însă, dat fiind sentimentele războinice ale unei minorități înfierbântate, amintesc că interesul României este pacea și cu atât mai mult pacea în Europa. Aflându-se la granița UE, într-o zonă cu conflicte înghețate, un eventual război între Rusia și NATO s-ar duce în mare parte pe teritoriul României. În funcție de evoluția războiului, țările filoruse ar putea trece de partea Rusiei, sfâșiind părți importante din trupul României. Țara noastră nu are nevoie de aventuri războinice, ci de o politică înțeleaptă de relații bune cu vecinii, inclusiv cu Rusia.Harta-politica-a-lumii

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s