File din nefericirea națională II

Președintele îl privea pe primul-ministru pe deasupra ochelarilor, cu o certă neplăcere. Chiar și celebrul său zâmbet s-a transformat într-un rictus ce nu prevestea nimic bun. După un timp, care i se păru primului-ministru o eternitate, președintele vorbi cu o vădită iritare în glas:
– Tovarășul Pontică, râde lumea de noi. A ajuns bacalaureatul mai ieftin decât școala de șoferi! Se poate așa ceva? Copie toată lumea. Cine e ministrul Educației, Pontică?
– Pricopie, șefu, să trăiți!
– Pricopie? Primul care copie? Ah! – răcni președintele, punându-și mâna la inimă.
Imediat se produce rumoare în sală, patru-cinci indivizi se reped la președinte cu o trusă de prim-ajutor. Președintele îi respinse cu o mână și rosti un singur cuvânt: Stalicinaia!
Imediat, unul dintre oamenii președintelui a scos dintr-o servietă o sticlă de Stalicinaia, un pahar și îi turnă președintelui o dublă. Președintele o dădu pe gât și își reveni imediat. Pe chip îi apăru zâmbetul care l-a consacrat. Îl privi ceva mai binevoitor pe primul-ministru, apoi continuă:
– Bine, tovarășul Pontică, cum de l-ai pus pe Pricopie la Educație?
Cu nesiguranță în glas, privind în pământ, primul-ministru răspunde:
– Dumneavoastră mi-ați spus să îl pun.
– Cum eu, Pontică – întrebă președintele, concluzionând – eu ți-am spus să-l faci ministru, nu ministrul Educației, puteai să-l pui la Muncă …
– Acolo-i Plumb.
– Rovana? – întrebă președintele.
– Chiar ea, șefu.
– Cum ai putut s-o pui la Muncă, tovarășe Pontică. Ce-o să spună lumea? Ce-o să spună tovarășii? Că munca a devenit în țara noastră plumb atârnat la picioarele proletarilor? De ce n-ai pus-o la Apărare? Acolo-i nevoie de plumb. Acolo avem nevoie de gloanțe. De ce n-ai pus-o la Sănătate?
– Acolo-i Bănicioiu – îl întrerupe primul-ministru.
– L-ai pus pe Bănicioiu la Sănătate? Asta-i o poantă, Pontică? Bă`, voi stricați imaginea României. Ce-o să spună lumea? Că în România, dacă n-ai bani, mori cu zile. Ai făcut varză guvernul. Schimbă-i! Îl pui pe Bănicioiu la Muncă, pe Plumb la Apărare și pe Pricopie la Mediu.
– La Mediu este Korodi, precizează primul-ministru.
Președintele își dă cu palma peste frunte și apoi spune ca pentru sine:
– Cu ce analfabeți trebuie să lucrez!
Apoi, adresându-se primului-ministru:
– Bă` analfabeților, voi nu știți că coroziunea este provocată de poluare? Cum l-ați pus voi pe Korodi la Mediu? Schimbați-l! În locul lui puneți-l pe Pricopie.
– Să trăiți, șefu`, am înțeles – zice Pontică, pocnindu-și militărește călcâiele.
După câteva clipe de meditație, președintele se adresă asistenței:
– După cum v-am mai spus, singurul care cunoaște politică este Trăienel. Dacă făcea și el o școală ca lumea, la Moscova, dacă ar fi studiat pedagogia cu Makarenko, dacă l-ar fi studiat mai atent pe tovarășul Lenin, ar fi ajuns departe. S-a stricat prin porturi, a băut cu marinarii whisky stricat. În loc să citească și el o carte, făcea contrabandă prin porturi și măscări prin bordeluri. Unde-i Trăienel – întrebă președintele, uitându-se peste ochelari prin sala aglomerată.
– Aici sunt, șefu` – strigă Trăienel, dând din coate prin mulțime.
Când Trăienel ajunge în fața președintelui, acesta din urmă, privindu-l părintește, se adresă din nou audienței:
– Uitați-vă la el, talent nativ, dacă partidul i-o cere, minte de încheagă laptele, minte fără să clipească, acuma-i de dreapta, acuma-i de stânga, acuma-i jos, acuma-i sus. Hopa Mitică, ce mai.
Apoi se adresă lui Trăienel:
– Spune-mi, Trăienel, ce mai e pe la Cotroceni?
– E bine, șefu, da-s supărat.
– De ce, Trăienel? – întrebă președintele.
– Am vrut s-o las pe Elena în locul meu, dar partidele de dreapta pe care mi le-ai dat m-au trădat. Îl susțin în alegeri pe unul Iohanis.
– Eu l-am pus candidat pe Iohanis. Poporul îl vrea pe Hohentzolern. Eu le dau neamț, dar pe Iohanis. Ha, ha, ha!!

Reclame

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în Partidul e-n toate și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s