Oamenii s-au retras în munți.

În ultimii ani simt nevoia imperioasă să mă întâlnesc cu adevărații mei compatrioți, muntenii de pe valea Bistriței, mai precis, cu muntenii din munții Bistriței și Stânișoarei. Acești oameni, adevărații munteni, își petrec cea mai mare parte a anului în munți, ocupându-se cu creșterea animalelor, coborând în satele de pe valea Bistriței ocazional, pentru aprovizionare sau din alte motive. Sunt atât de inteligenți, înțelepți, buni, blânzi și ospitalieri încât o întâlnire cu ei este reconfortantă și îți modifică perspectiva asupra umanității, plecând cu o viziune mai optimistă. Cei mai mulți sunt trecuți de 60 de ani și au câteva clase primare. De aceea, gândul mă duce la locuitorii școliți ai României. Cum de au devenit atât de autosuficienți, insensibili, lacomi, egoiști ? Unde au învățat neomenia ? Nu cumva la școală ? De aceea încep să cred că școala (Universitatea) nu este bună pentru oricine. Pentru mulți este un efort intelectual prea mare care le afectează funcțiile cognitive. Nu sunt capabili să-și însușească adevăratele valori ale omenirii și nici măcar să le înțeleagă, ajungând în cel mai fericit caz niște semidocți sterili și inutili.

Ion Asiminei

Ion Asiminei

Un muntean lângă bordeiul său

Un muntean lângă bordeiul său

Din nefericire, adevărații munteni sunt din ce în ce mai bătrâni și, pe zi ce trece, din ce în ce mai puțini, deoarece noile generații nu mai sunt tentate de stilul de viață simplu, patriarhal, în deplină comuniune cu natura și cu Dumnezeu și umblă prin țări străine după o fericire iluzorie. Mi-am dat seama și în vara aceasta, ca și în alte dăți, ce țară bogată și minunată avem. Ne lipsesc oamenii. România are mulți locuitori, dar oameni puțini. Din ce în ce mai puțini.

Anunțuri

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s