Traci au fost și draci sunt încă

daci

 

Desen de Mihai Grajdeanu

În disputa dintre protocroniști, dacologi, dacofili, tracomani, dacomani sau cum s-or mai fi numind ei, și istorici, eu sunt de partea primilor. Păi, ce să fim noi, dacă nu d… (Doamne iartă-mă, era să-i pomenesc pe cei răi) traci.
Păi, nu știți, dragi compatrioți, că: ”așchia nu sare departe de trunchi” și că ”ce naște din pisică, șoareci mănâncă”?
Ia să apelăm noi la argumentele istoricilor și să deschidem cartea de căpătâi a părintelui lor, Herodot. Deschidem, așadar, ”Istorii”-le la cartea a IV-a și iată ce citim acolo: ”Geții (cărora romanii le spun daci) sunt cei mai viteji și mai drepți dintre traci”. Când citesc aceste cuvinte, inimile dacologilor tresar în piept de mândrie patriotică. Numai că, imediat după aceasta, Herodot completează: ”După indieni, neamul tracilor este cel mai mare; dacă ar avea o singură conducere și ar fi uniți în cuget, ei ar fi, după părerea mea, de neînfrânt … dar unirea lor e cu neputință și nu-i chip să se înfăptuiască, de aceea sunt ei slabi”.
Ei, ce ziceți, dragi compatrioți, cât de bine semănăm cu tracii? Și, ca să vă convingeți că sunteți urmașii tracilor, citez în continuare: ”La ei, la traci, trândăvia este un lucru foarte ales, în vreme ce munca câmpului e îndeletnicirea cea mai umilitoare; a trăi de pe urma jafului este, pentru ei, cel mai frumos fel de viață”.
Ei, nu suntem bucățică ruptă din traci? Ia auziți mai departe: ”La traci, există următoarea rânduială: își vând copiii pentru a fi duși peste hotare”. Ei, cine are dreptate?

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.