Pata-pi-evici

Președintele Traian Băsescu a decorat, joi, 8 mai, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni, mai mulți membri ai societății civile, printre care și pe Horia Roman Patapievici, fost președinte al Institutului Cultural Român. Președintele României a acordat susnumitului Ordinul Național „Serviciul credincios” în grad de cavaler „în semn de înaltă apreciere pentru contribuția avută în domeniul istoriei ideilor, pentru talentul și originalitatea ideilor dovedite în cercetarea marilor teme ale culturii contemporane, contribuind pe această cale la animarea vieții intelectuale românești și la promovarea libertății de gândire și exprimare în acord cu principiile democrației”.
În continuare voi prezenta câteva contribuții ale lui Horia Roman Patapievici la istoria ideilor și la promovarea democrației.
„Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbra fără schelet, o inima ca un cur, fără șira spinării.” (din „Politice” de H.R. Patapievici, ediția 1996, pag.63)
„23 de milioane de omuleți patibulari (buni de spânzurat)” (din „Politice” de H.R. Patapievici, ediția 1996, pag 53)
„Un popor cu substanța tarată. Oriunde te uiți, vezi fețe patibulare, ochi mohorâți, maxilare încrâncenate, fețe urâte, guri vulgare, trăsături rudimentare.” (din „Politice” de H.R. Patapievici, ediția 1996, pag. 34)
„Românii nu pot alcătui un popor pentru că valorează cât o turmă: după grămadă, la semnul fierului roșu.” (din „Politice” de H.R. Patapievici, ediția 1996, pag. 64)
„Româna este o limbă în care trebuie să încetăm să mai vorbim sau… să o folosim numai pentru înjurături…” (din „Politice” de H.R. Patapievici, ediția 1996, pag.64)
„Toată istoria, mereu, peste noi a urinat cine a vrut. Când i-au lăsat romanii pe daci în forma hibridă strămoșească, ne-au luat în urină slavii: se cheamă că ne-am plămădit din această clisă, daco-romano-slavă, mă rog. Apoi ne-au luat la urinat la gard turcii: era să ne înecam, așa temeinic au făcut-o. Demnitatea noastră consta în a ridica mereu gura zvântată iar ei reîncepeau: ne zvântam gura la Călugăreni, ne-o umpleau iar la Războieni, și așa mai departe, la nesfârșit. Apoi ne-au luat la urină rușii, care, timp de un secol, și-au încrucișat jetul cu turcii, pe care, în cele din urmă, având o bășică a udului mai mare (de, bețiile…) i-au dovedit.” (din „Politice” de H.R. Patapievici, editia 1996, pag.63)
„Puturoșenia abisală a statutului suflet românesc… spirocheta românească își urmează cursul până la erupția terțiară, subreptice, tropăind vesel într-un trup inconștient, până ce mintea va fi în sfârșit scobită: inima devine piftie iar creierul un amestec apos.” (din „Politice” de H.R. Patapievici, ediția 1996, pag 49)
„Cu o educație pur românească nu poți face nimic.” (Din „Politice” de H.R. Patapievici, ediția 1996, pag.56)

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Pata-pi-evici

  1. Pop zice:

    Demnitatea lui se pare ca l-a determinat,sa-si tina gura deschisă,in speranta unor indivizi,sositi cu furtunele maiastre,sa-i cosmetizeze figura de om cult.Unul ,cel mai mare-n stat,l-a stropit cu aghiazma si l-a facut cavaler,sa poata prea jigni…Cu scuzele ce se cuvin,tie,Mihai,eu nici c-am auzit despre acest cavaler teribil al culturii romanesti,el iesind din turma facuta gramada de noi ,restul romanilor si s-a gandit,sa-si „ude”,singur,gura-i de cavaler.Cat despre isprava presedintelui,nu e singulara…

    Din același Linz,acelasi amic virtual te saluta…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.