Pietrele scrise de pe muntele Goia – un monument de primă mărime în istoria scrisului.

Am să fac câteva considerații în legătură cu Pietrele Scrise de pe Muntele Goia. Nu stiu sigur câte sunt . Eu am identificat trei pietre. Una dintre ele, cea mai importantă din punct de vedere al numărului de ideograme inscripționate pe ea, a fost aruncată în aer, După revoluție, de către niște indivizi care căutau comori. Scrierile de pe Pietrele Scrise par a fi scrieri ideografice , adică fiecare simbol reprezintă un cuvânt sau un morfem. Nu au fost descifrate până acum și datorită faptului că nu a fost efectuat niciun studiu serios asupra lor. Care este vechimea lor? Greu de spus. Am putea Sa le comparăm cu alte scrieri mai cunoscute și asupra cărora există o datare aproximativă. Cum ar fi, de pildă, tăblițele de la Tărtăria, la scrierea Turdaș-Vinca, scrierea Sumeriană … Să facem mai întâi o comparație cu tăblițele de la Tărtăria . Nicolae Vlassa a găsit la Tărtăria trei placute ceramice, fiecare cu mai multe ideograme sau pictograme. Plăcuțele sunt reprezentate mai jos, iar lângă ele sunt șase fotografii cu două din Pietrele scrise.
tablitele-de-la-tartaria2a Piatra Scrisa 1aPiatra Scrisa 2a

P1130457aSe Se observă cu ușurință Ca o parte dintre ideogramele de pe tăblițele de la Tărtăria sunt identice sau foarte asemănătoare cu cele de pe Pietrele scrise. Având în vedere numărul mic de semne de pe cele trei tăblițe, Este remarcabil procentul de ideograme identice (sau foarte asemănătoare) cu cele de pe Pietrele scrise, ceea ce ne duce cu gândul că cele Două scrieri au aceeași origine și au fost efectuate în perioade apropiate. Având în vedere că unii specialiști datează scrierea de la Tărtăria aproximativ pe la anii 5500 î. h. putem aprecia că și scrierea de pe Pietrele scrise datează cam tot din acea perioadă.

Dacă am compara scrierea de pe Pietrele Scrise cu scrierea Turdaș-Vinka (5500-3200 î.h.), am descoperi multe asemănări, ceea ce mă face să cred că cele două scrieri aparțin aceluiași areal cultural, situat undeva Intre 6000-32oo î . h. în sud-estul Europei. Aș îndrăzni să apreciez că scrierea de pe Pietrele Scrise de pe muntele Goia este putin mai veche.

scrierea Turdaș-Vinca APiatra Scrisa AAPiatra Scrisa BB
P1130465aa blog1 P1130530
Se observă cu ușurință pe Pietrele Scrise de pe muntele Goia un sistem de numerație asemănător sistemului de numerație utilizat de scrierea hieroglifică cretană. Există de asemenea asemănări cu scrierea de la Lepenski -Vir – După unii cercetători prima scriere sau protoscriere din lume. Dacă ar fi să comparăm simbolurile de pe Pietrele Scrise cu simbolurile de pe plăcuța de lemn de la Dispilio, putem constata că există cel putin opt simboluri identice sau foarte asemănătoare. numerația hieroglifică cretană
scrierea Lepenski vir-placuta de lemn de la Dipsilo AP1130843

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în România o(cultă) și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Pietrele scrise de pe muntele Goia – un monument de primă mărime în istoria scrisului.

 1. sinel tudosie zice:

  FELICITARI !

 2. Marius Pestisan zice:

  Studiati va rog si cartile d-nei arh. Silvia Paun -a studiat aceste semne timp de 20 de ani !

 3. Bogdan Radu zice:

  unde se afla ultima poza ?

 4. Geo Vasile zice:

  Sugerez ca studiile d-nei Silvia Paun sa fie publicate pe acest site.

 5. Geo Vasile zice:

  Foarte important si interesant. Legatura cu scrierea Vincea este evidenta.

 6. costel loghin zice:

  Aceasta zona adica neamt borca sabasa in virful muntelui stanisoara

 7. Pingback: scrieri pe pietre | Kesarion's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.