Bacalaureat în România

Mult circ  zilele acestea în mass-media. Bacalaureatul a fost întotdeauna mană cerească. Circul de anul acesta a fost mai mare decât de obicei. Am putut vedea, cu toţii, o mare desfăşurare de forţe: poliţişti, procurori, jandarmi, luptându-se cu hidra corupţiei din România, cu elevii şi profesorii din învăţământul preuniversitar. Mă mir cum de nu a fost scoasă armata, cu tancuri, taburi, etc. Poate la anul!

Televiziunile îi dau întruna, cu dascălii în sus, cu dascălii în jos. Măi fraţilor, eu nu ştiu cum de aţi fost angajaţi la televiziune şi unde aţi făcut voi şcoala. În România, învăţământul este de mult secularizat şi nu se mai face la biserică cu popa şi cu dascălii. La şcoală, predau copiilor, profesorii, de care statul român şi domniile voastre vă bateţi  joc de câte ori aveţi ocazia, urmând învăţăturile domnului preşedinte. Statul român se complace în această confuzie şi-i plăteşte mizerabil pe profesori, întrucât, dascăli fiind, mai prind nişte sarmale, plăcinte sau niscaiva colivă, pe la nunţi, botezuri sau înmormântări. Profesorii, pe de altă parte, văzând că toată lumea îi consideră dascăli, se consideră îndreptăţiţi să mai ia câte unele, altele de la enoriaşi. Oricum, procurorii ar trebui să stabilească mai întâi ce sunt oamenii care au supravegheat la bacalaureat. Dacă sunt profesori, ceea ce au făcut unii dintre ei se numeşte şpagă. Dar dacă sunt dascăli, bieţii oameni sunt nevinovaţi, întrucât au luat ceea ce li se cuvenea de la enoriaşii lor.

N-am văzut mai multă îndârjire şi cerbicie, când aud cuvintele şcoală,  profesori, învăţătură şi altele asemănătoare, moderatorii şi invitaţii, precum câinele lui Pavlov, turbează literalmente. Mult cred că au pătimit cu buchea cărţii de vreme ce li s-a imprimat în conştient şi subconştient asemenea aversiune. De mult nu am mai auzit în mass-media asociindu-se, cuvântului profesor, vreo calitate. Dacă-i asculţi, ai putea crede că profesorul este chintesenţa corupţiei şi răului din România.  Câtă dreptate a avut Cantemir: „De altminteri, moldovenii nu numai că nu sunt iubitori de învăţătură, ci chiar le e urâtă aproape la toţi… Ei cred că oamenii învăţaţi îşi pierd mintea şi, atunci când vor să laude învăţătura cuiva, zic că a înnebunit de atâta învăţătură.”

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s