Clientela: de la Roma republicană la republica română

Roma„Familiile senatoriale conducătoare îşi întemeiau puterea pe enorma lor bogăţie, investită cu precădere în pământuri, cât şi pe numeroşii clienţi (clientes) care moral şi economic depindeau de ei, votau cu ei în adunările poporului atunci când candidau la magistraturi şi îi sprijineau cu armele în vremuri de criză.
Atare sistem clientelar, una din trăsăturile specifice societăţii romane, putea prin el însuşi forma baza carierei politice a unui om…..Într-o astfel de societate oportunismul politic era monedă curentă.Diversele familii conducătoare puteau forma alianţe, unele lipsite de orice trăinicie, altele cimentate prin căsătorii sau adoptiuni. Dar se putea prea bine să lupte una împotriva celelaite, chiar rudele cele mai apropiate; combinaţiile şi permutările erau aici deosebit de variate. Numeroasele acuzaţii de mită, abuz de putere, de extorcare de bani din provincii nu se făceau numai din legitimă indignare faţă de asemenea comportări lipsite de scrupul, ci reflectau şi dorinţa de a crea greutăţi oponenţilor politici. E limpede că un guvernator trebuia să scoată o mare cantitate de bani din provincia sa spre a-i putea mitui pe judecători şi plăti pe avocaţi. Cele spuse despre P. Quinctilius Varus când a fost legat în Siria se potrivea multora: „Sărac a venit în ţară bogată, bogat a plecat din ţară săracă” În fine atât preoţii, cât şi cenzorii exarcitau o anumită imfluenţă, chiar dacă prea puţin definită; cei din urmă puteau exclude din senat o persoană pentru viaţă imorală (sau pretins imorală) Ca magistraţi publici, politicienii îşi puteau cumpăra popularitatea finanţând jocurile de circ, distribuind grâu sau plătind din propriul buzunar ridicarea unor construcţii civile; carierele lor odată asigurate, puteau oricând mai târziu, primi mită ori jefui o provincie.”
Monumente publice ale artei romane-Niels Hannestad

Ce părere aveţi, stimaţi compatrioţi? Dacă înlocuim puţine cuvinte, nu-i aşa, că aţi putea crede că autorul vorbeşte despre minunata noastră republică din anul de graţie 2013? Păi, nu de asta suntem noi urmaşii Romei? „Nişte răi şi nişte fameni” cum spunea poetul. Mă rog, nu toţi, majoritatea.
În citatul de mai sus, Hannestad vorbeşte despre sfârşitul republicii. A urmat războiul civil şi imperiul.Pe noi ce ne aşteaptă?

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Clientela: de la Roma republicană la republica română

 1. Pop zice:

  Mihai,nu am „cercetat” prea mult referitor la articolul scris de tine mai sus,insa gandul ma duce la izolarea noastra ca entitate,de restul lumii,la care am visat si ne-a primit,ce-i drept,fara sa-si dea seama,ca nu suntem chiar cei mai potriviti si pregatiti pentru o astfel de mare schimbare.Gandul ma duce,nevazut,catre nimic,sau mai bine spre propriul interior crepuscul,unde ouale de la Cornu asteapta ca stapanul sa se intoarca,in semn de buna purtare,acolo unde-si petrece ultimele sale momente,in sanatoriul la care multi detinuti viseaza,revenind printre bunii prieteni de la psd,cu gand de razboi,la adresa celor care au reusit sa-l izoleze de aventura furturilor lui si a complicilor care,sunt fara numar..Ma duce,al meu gand.catre prabusirea a tot ce s-a cladit,cu bun simt,e adevarat ca nu prea multe,insa cateva elemente bune s-ar putea evidentia.Cat despre jafuri,afaceri murdare,spalare de bani,crime,violuri,tigani si manele,coruptie si politicieni,se va auzi,pana-n strafundul mormantului celui care a fost,Decebal.In strafundul celorlalte morminte,despre care poate o sa scriu,candva,”locatarii”,se invart fara hodina,privind la Romania noastra.Unul din ei,ar fi,Alexandru Ioan Cuza,care,dupa o cariera politica de invidiat,ce l-a inceput nu se anunta atat de imens de bine organizata ca mai apoi,sa devina o etapă de maximă importanţă în procesul de creare şi europenizare a statului naţional unitar român,ei bine,el ce ar putea spune despre actualul sau predecesor,al timpurilor moderne romanesti?
  Aceleasi ganduri bune,prietene.

  • mihaiignea zice:

   Costi, într-adevăr suntem izolaţi, însă, principala vină este a noastră. Suntem mult prea necivilizaţi, prea sălbatici, pentru a putea fi priviţi binevoitor de occidentali. Sigur nici ei nu sunt perfecţi, au păcatele lor, însă, până una alta, noi mergem în ţara lor şi facem prostii şi nu ei. Am văzut că se plâng oamenii de afaceri români (atâţia cât au mai rămas), că occidentalii nu vor să facă afaceri cu ei. Păi, cine s-a fript cu ciorbă, suflă şi-n iaurt.
   O seară bună.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s