De la Dumnezeu la Mamona

În Evul Mediu oamenii l-au ridicat pe Dumnezeu pe un piedestal.
Şi s-au închinat lui.
Umaniştii l-au dat jos şi au pus în locul lui omul.
Iluminiştii au dat jos omul şi au pus în locul lui statul.
Contemporanii au dat jos statul şi au pus în locul lui banul.
Şi s-au închinat lui.

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la De la Dumnezeu la Mamona

 1. Sefora zice:

  Buna ziua.
  Cata dreptate ai Mihai.Banul a distrus ce era frumos in om.Pentru bani ,unii oameni sunt capabili sa faca orice.Spun unii:”ce sa facem daca fara bani nu putem trai”.Asa puternica a devenit dorinta de bani incat oamenii nici nu mai realizeaza ca banul trebuie sa fie doar un instrument prin care obtii ce ai nevoie si nu un scop al existentei in aceasta viata.
  Te apreciez Mihai pentru gandirea ta.Sa ai un sfarsit de saptamana minunat,Sefora

  • mihaiignea zice:

   Banul s-a transformat dintr-un instrument, într-un obiect de adoraţie şi a inlocuit aproape în totalitate celelalte valori. A fost zeificat. De aceea sunt priviţi cu respect neţărmurit cei care îi posedă aşa cum erau priviţi şamanii sau marii preoţi în cultele păgâne, indiferent de valoarea lor umană intrinsecă.

 2. Pop zice:

  Daca ai bani, ai bogatii , daca nu ai bani, nu ai nimic.Fraza e arhicunoscuta,o folosim de cate ori avem ocazia unui astfel de subiect,deschis de tine Mihai.Eu as scrie inspirat fiind,uitandu-ma mai sus la frazele bine gandite…:Evul Mediu este cel care a dat nume ca Grigore de Tours,Carol cel Mare,Petru din Pisa,Paulin din Friul (Italia),Paul Diaconul, Theodulf, Alcuin,Martianus Capella,Umanismul nume ca Dosoftei, Nicolae Milescu,Grigore Ureche, Miron Costin, Ipn Neculce,Dimitrie Cantemir,Iluminismul nume ca Voltaire,Diderot,Daniel Defoe,Carlo Goldoni,Samuil Micu, Petru Maior, Gh. Sincai, I. Budai Deleanu,iar Contemporaneitatea nume ca
  Becali,Robert Negoita,Dinu Patriciu,Adrian Nastase,Adriean Videanu,Culita Tarata,Gabriel Popoviciu,Fratii Micula,Sorin Ovidiu Vantu,Gabriel Comanescu,Veronica Dragan,Ioan Niculae si lista e prea lunga sa-mi incapa sutele de nume ramase.
  Omul sa fie dominat de ratiune,ar fi utopie si antiutopie ca ei,imbogatitii nostri sa locuiasca in casele celor de ieri,sa se inchine doar conturilor create din instinct murdar,ca in final sa-mi aduc si eu aminte de un vers al lui Tristan Tzara : „Nebuna satului cloceşte măscărici pentru palat”?
  Mai poti spune ceva?
  Te salut aci,pe Utopia si Antiutopia ta si inchei cu…duminica plina de bucurii,alaturi de cei dragi.
  Costi Pop.

  • mihaiignea zice:

   Bine ai venit Costi! Ai dreptate ,degradarea cvasi generală a societăţii contemporane s-a produs ca urmare a pierderii idealurilor.Societatea s-a decreştinat, valorile tradiţionale au fost abandonate, iar în această bulversare generalizată singura valoare palpabilă şi credibilă de care s-au agăţat a fost banul. Grav este că banul a început să capete atributele divinităţii. Această divinitate provizorie ne va duce la dezastru ,deoarece valorile pe care le poate promova sunt: lăcomia, furtul,concurenţa extremă, lupta pentru putere,neomenia……Societatea occidentală contemporană seamănă foarte mult cu Imperiul Roman înainte de prăbuşirea sa. Violenţa generalizată, neîncrederea în stat , în concetăţeni, în viitor şi mai ales declinul demografic sunt semne clare ale declinului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.