Oraşul şi sinagoga

Trecând pe lângă sinagoga din Vatra Dornei şi văzând starea deplorabilă în care se află (geamurile sparte, tencuiala căzută, acoperişul găurit, etc.), mi-am adus aminte de drumul evreilor prin istorie şi de certa lor contribuţie culturală, economică, politică şi religioasă la istoria Europei. Drumul evreilor prin Europa în timp şi spaţiu a coincis cu fluxurile şi refluxurile dezvoltării economico-sociale a diferitelor părţi ale Europei. Plecarea evreilor sefarzi din Spania în Olanda începând cu 1593 a coincis cu începutul decadenţei Spaniei şi a dezvoltării Olandei, care a devenit timp de jumătate de secol centrul economiei mondiale. Stabilirea evreilor în Anglia, după victoria revoluţiei lui Cromwell a coincis cu începutul supremaţiei Angliei în comerţul şi economia mondială. Lăsând la o parte orice controverse, putem observa că evreii, cu simţul lor economico-financiar deosebit, au fost acolo unde trebuie în momentele potrivite, contribuind şi profitând de dezvoltarea economică a unor regiuni. Din acest punct de vedere, degradarea continuă a sinagogei din Vatra Dornei este emblematică pentru România. Lipsa evreilor este de rău augur.

Sinagoga din Vatra DorneiSinagoga din Vatra Dornei 2

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Oraşul şi sinagoga

 1. Sefora zice:

  Buna seara.
  Imi place ce-ai scris despre acea cladire si-mi place modul cam tratezi problema evreilor mai ales acum,la acest timp al „socotelilor” cand ceia ce se vorbeste despre evrei in lume nu pare a fi deloc in concordanta cu ideea ta ca lipsa evreilor este de rau augur.Dar,hai sa fiu sincera,mie mi se pare ca tocmai prezenta evreilor peste tot acum este asa de neplacuta multora incat multi nu se sfiesc sa spuna si multe adevaruri despre existenta evreilor in locurile cheie privind…da,da…criza economica din lume.Banuiesc ca nu-ti este straina ideea ca sistemul financiar bancar la modul cum functioneaza in Occident,[ chiar si pe la noi] , acum este opera evreilor si ca marile banci ale Americii sunt proprietatea evreilor.Acesta este un subiect foarte mult discutat in site-urile cu informatii alternative si sa stii ca eu din ce citesc si caut sa inteleg sunt de acord cu foarte multe dezvaluiri despre evrei.Ce este foarte interesant este ca eu am prieteni foarte buni in Israel.Eu m-am nascut ,crescut si mi-am terminat liceul la Barlad,oras cu foarte multi evrei.Prietenii mei din Israel mi-au fost colegi de scoala.Sa nu-ti vina sa crezi,dar in iunie 2012 am avut intalnirea de 50 de ani de la terminarea liceului. Si intalnirea a avut loc la insistentele acestor fosti colegi care acum traiesc in Israel.Asta nu ma impiedica sa vad adevarul in cele ce citesc si aflu ca au facut si fac evreii actualmente in lume.Eu am capacitatea sa fac deosebire intre evreii de buna credinta,ca sa zic asa,si cei care s-au implicat in dezvoltarea crizei actuale din lume.
  Este un subiect amplu si sunt multe de spus.Nu este loc aici.
  Sa auzim numai de bine,Sefora

  • mihaiignea zice:

   Întotdeauna, unii evrei s-au ocupat cu banii lumii. În Europa, datorită interdicţiei bisericii de a da bani cu dobândă, au găsit o nişă ideală pe care au ocupat-o imediat. Datorită faptului că evreii ştiu carte încă din antichitate, iar marea masă a creştinilor era analfabetă, au ocupat cu uşurinţă posturi importante în administraţia statelor europene şi cele mai profitabile meserii. De aici au apărut reacţiile antisemite, expulzarea din statele occidentale şi chiar progromurile. Sigur că ştiu că bancherii evrei se află în fruntea sistemului financiar bancar (ca întotdeauna), dar a pune criza numai pe seama lor, uitând de responsabilitatea clasei politice occidentale, este o eroare. Eu apreciez la evrei apetenţa pentru învăţătură, valorile spirituale şi culturale pe care le-au promovat şi pe care le-au pus permanent chiar înaintea banilor. Nu pot uita că „Isus nu s-a născut la Fălticeni”, cum spunea Petre Ţuţea, şi nici pleiada de genii pe care le-au dat omenirii, cum ar fi: Spinoza, Newton, Einstein, Freud, Chaplin, Chagall, …. Consider că, dacă n-ar fi plecat saşii şi evreii, România ar sta mult mai bine în momentul de faţă.
   Noapte bună, Sefora!

 2. Sefora zice:

  Buna Mihai.
  Poate ai dreptate in ce spui despre existenta evreilor.Eu am un sentiment foarte ciudat in ce privesc evreii si nici nu as putea spune ca pot sa-mi clarific acest sentiment.Acest sentiment s-a intensificat cand am avut ocazia in Statele Unite sa ascult anumite emisiuni si chiar sa citesc niste carti care,pentru mine,au fost edificatoare.Mai intai…crescuta sub regim comunist,avand multi colegi evrei,aveam o oarecare simpatie pentru ei mai ales dupa ce am citit,cam prin clasa a 7, cartea „fABRICA MORTII”.Cand am ajuns in State aveam impresia ca numarul evreilor in lume este….acolo…acceptabil,nu stiu cum sa spun,nu am gandit serios la numarul lor,dar am avut o surpriza sa constat in State cat de multi evrei erau.Astfel am aflat ca prin operatiunea „paperclip” la sfarsitul razboiului americanii au transferat toti nazistii importanti,in special oameni de stiinta pe continentul American[ex:Mengele ] si li s-au pus la dispozitie laboratoare continuandu-si munca nestingheriti in timp ce lumea intreaga stia tot felul de explicatii prostesti legat de disparitia lor.Aceasta operatiune este arhicunoscuta si recunoscuta acum in lume.Si apoi au inceput sa apara diverse explicatii referitor la holocaust.Eu,sincer,nu-mi permit sa nu cred in existenta acestui holocaust,dar cand am ascultat pe un canal de TV public un documentar in care anumiti istorici incercau sa balmajeasca despre numarul exagerat al evreilor morti in holocaust am devenit cam nesigura daca sa mai cred sau nu ceia ce ma impresionase rau de tot la citirea cartii Fabrica mortii.Concluzia acelui documentar a fost ca numarul celor 6 mil. era totalul cumprizand evrei , polonezi,tigani,etc.Apoi am citit pe net diferite declaratii ale unor evrei care isi permiteau chiar sa nege existenta acestui holocaust,sau unii declarau fatis ca recompensele date unui numar de evrei dupa razboi depaseste orice imaginatie.Sa nu uitam ca pe baza acestor holocauste [c-or fi in lagare,in Ungaria sau…la Iasi] evreii nu inceteaza sa ceara despagubiri.Din cauza acestor cereri neintrerupte s-au auzit multe voci in acea perioada in America.Apoi s-a vorbit de scenariul creat de evrei pentru prigonirea confratilor lor,in final sa aiba dreptul la cerinta de a li se aproba infiintarea statului Israel.Eu am fost scarbita de ceia ce am aflat si sincera sa fiu,intru cat eu am niste prieteni evrei nici nu prea discut acest aspect,dar am devenit foarte suspicioasa ,mai ales de cand ,citind pe davidicke.com si din cartile lui,care sunt destul de documentate ca,practic,acest stat Israel este statul terorist al lumii de unde se nasc in general cam toate conflictele din Orientul Mijlociu.Recent chiar am primit un material pe internet chiar de la una din prietenele mele in care fara sfiala autorul acestui material declara ca…daca Israelul cere Washinton-ului sa porneasca razboi undeva,acestia imediat se executa.
  In fine,m-am cam lungit si nu stiu cat imi este permis sa scriu aici.Sincer,afland toate acestea mie mi-a ramas un ghimpe impotriva lor,impotriva acelora care invarte politicile lumii.Despre responsabilitatea guvernantilor occidentali…pai Mihai in guvernul SUA intotdeauna o pozitie cheie a ocupat-o un evreu,chiar mai multi.
  Daca mai ai sa-mi spui cate ceva referitor la acest subiect eu sunt deschisa sa aud si sa inteleg.
  Cu bine,Sefora

  • mihaiignea zice:

   Răul ţine de natura omenească, de lipsa de educaţie şi de o multitudine de alţi factori, pătrunzând în mod democratic peste tot acolo unde i se permite, fără deosebire de rasă sau etnie. Istoria omenirii este printre altele şi istoria răului. În lupta pentru putere şi controlul resurselor potentaţi vremelnici nu s-au dat în lături de la persecuţii, violenţe de toate felurile,crime sau chiar pogromuri. Aceşti potentaţi sau aspiranţi la cucerirea puterii au fost de diferite etnii: asirieni, babilonieni,romani, spanioli,englezi,germani,americani,francezi,olandezi,portughezi,evrei, ruşi …….Să-ţi aduc aminte de cruciade, de ceea ce a făcut inchiziţia, de genocidul făcut de spanioli în America Latină, de genocidul făcut de englezi şi americani asupra populaţiei băştinaşe din America de Nord, de felul în care s-au purtat turcii cu armenii în preajma primului război mondial, de atrocităţile din al doilea război mondial sau cele din perioada comunistă? Lista tuturor crimelor ar fi impresionantă şi aproape interminabilă. Oameni de toate naţionalităţile şi-au adus contribuţia la triumful răului pe pământ. Sigur pentru aceste crime nu putem acuza popoarele ci regimurile politice care le-au comandat.Răul acum este mai insidios,mai perfid şi mai greu detectabil şi nu neg rolul nefast al bancherilor de toate etniile în această criză prin urmare şi al bancherilor evrei.
   Numai bine!
   P.S. Sora mea, care locuieşte în Vatra Dornei, a avut cu ani în urmă, o vecină evreică pe atunci în vârstă de peste 80 de ani. Comunitatea evreiască din Vatra Dornei îi făcea curăţenie, îi spăla hainele, îi făcea şi îi dădea de mâncare. îi făcea cumpărăturile….
   În fiecare zi ,un om de la comunitate trecea pe la ea. Nu am văzut aşa ceva la români.

 3. Sefora zice:

  Buna ziua.
  Roata se invarte….stii,acum multi romai se duc in Israel si fac curatenie pe la casele evreilor.
  Dar….sunt foarte trista Mihai,doar ce-am citit pe blogul lui Daniel Roxin un articol despre ultima vizita FMI in Romania.Se pare ca abia s-a incheiat.S-au spus lucrurilor pe nume,Mihai.Romania va fi oficial din 2013 colonie exploatata…si nimic nu va mai ramane din ea.
  Cu ani in urma am inteles ce desartaciune este sentimentul patriotic,mai ales cand o tara este vanduta si tradata de insasi oamenii ei.Si totusi,o mica urma de patriotism mi-a ramas,pentru ca as fi vrut sa plang cand am citit articolul respectiv.Nu sunt o sentimentala….
  Intradevar,sa auzim numai de bine,Sefora.

  • mihaiignea zice:

   Bună ziua.
   Ai dreptate şi eu sunt trist şi prevăd un viitor sumbru pentru România. Sper să mă înşel. Degeaba dăm vina pe alţii, principalii vinovaţi suntem noi înşine sau mai bine spus creierele spălate ale românilor. În relaţiile internaţionale nu a fost niciodată democraţie, cel mai puternic a dictat. La noi au găsit terenul slab şi s-au purtat cu noi cum se poartă de obicei un învingător cu o ţară învinsă. Cei care au preluat puterea după revoluţie nu au apărat interesele României ci interesele lor şi probabil ale unor puteri străine. Ceea ce au făcut ei seamănă foarte bine cu trădarea. Dar este trist pentru că au făcut-o cu concursul majorităţii românilor. Mă -ntreb uneori cât de imbecil poţi să fii ca să nu observi aceeaşi defilare de figuri groteşti şi hulpave care îţi cer votul şi îţi spun aceleaşi minciuni de fiecare dată. Şi cât de imbecil poţi să fii ca să-i votezi într-una timp un sfert de secol.
   Toate cele bune.

 4. Sefora zice:

  Buna seara.
  Ma simt bine Mihai sa constat ca gandesti ca mine.Asa este,totul s-a reusit cu aportul majoritatii poporului roman si-mi este greu sa recunosc ca toti pe cei care-i cunosc si au votat pe aceiasi imbecili,cum spui,se mai cred destepti.In 2008,cand abia venisem din State,incercand sa-i spun unei foste prietene ca Basescu este un dezastru pentru Romania,a sarit cu gura pe mine ca Basescu este cel mai bun si nu stiu ce vorbesc.Dar toti care s-au perindat din `89 incoace au fost de acord cu distrugerea tarii.S-au bucurat de avantajele enorme pe care le-au castigat,fara principii,fara a gandi ca ce urmeaza va fi scena pentru vietile copiilor lor.
  De fapt nu mai are rost nici un comentariu.
  Sa-ti fie bine Mihai si multa sanatate,Sefora

  • mihaiignea zice:

   Cu toate acestea nu trebuie să ne descurajăm, va trebui să ne întoarcem la valorile tradiţionale: muncă, cinste, respect, compasiune, bine, credinţă, adevăr ,curaj, să sperăm şi să luptăm pentru o lume mai bună.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s