Partidul e-n toate

Mos-Gerila-Silviu-Brucan-si-intelctualii-GDS-ianuarie-1990
Pe la începutul anilor ’90 eram diriginte la o clasă de seral. La una din ore, uitându-mă în catalog şi observând situaţia dezastruoasă la disciplina filozofie, îmi întreb elevii:
– Ce-i cu notele astea?
– Dom’ diriginte – spune unul mai curajos – numai la filizofie, la celelalte stăm bine.
– Bine nu staţi – spun eu răsfoind foile catalogului – îmi este ruşine să mai trec prin cancelarie.
– Dom’ diriginte – spune altul cu vizibilă  emoţie în glas – au trecut 5 ani de la revoluţie şi domnul profesor ne predă tot materialismul dialectic şi istoric. Poftim, uitaţi-vă şi dumneavoastră! Şi îmi aduce caietul de notiţe.
În timp ce răsfoiam caietul, gânditor, le-am spus elevilor:
– Măi copii, aveţi dreptate, domnul profesor a fost activist, atâta a învăţat, atâta ştie, asta predă. Nu poate să predea ce nu ştie.
Cu România lucrurile au stat cam la fel. Tovarăşii au făcut ce au ştiut ei mai bine. Îmi imaginez că troica ce a preluat puterea după revoluţie: Brucan, Iliescu, Bârlădeanu, i-a convocat pe tovarăşii lor de la partid, securitate şi alte structuri şi le-au ţinut următorul discurs:
– Tovarăşi, asta-i situaţia, cunoaşteţi care-i situaţia, asta-i situaţia. Ştiţi ce a spus tovarăşul Lenin?
– Ştiu eu, tovarăşe Iliescu – spune un activist rozaliu şi vorbăreţ – un pas înainte şi doi înapoi.
– Foarte bine, foarte bine – spune tovarăşul Iliescu cu zâmbetul său de larg consum – ei, acum este vremea să facem doi paşi înapoi.
– Tovarăşe Iliescu – îl întrerupe un tovarăş ilegalist – n-ar trebui să facem numai unul? Dacă facem doi, ajungem în capitalism şi iar ne trezim în ilegalitate şi, poate, la puşcărie, era să zic „Doamne fereşte!”, noroc că mi-am făcut semnul secerii şi mi-am dat cu ciocanul peste gură.
Se ridică în picioare tovarăşul Brucan, îşi drege un pic glasul şi spune:
– Mă băieţi mă, uite, de asta suntem noi aici în prezidiu şi voi acolo jos în sală, n-aţi înţeles nimic. Tovarăşu’, tovarăşu’ rozaliu, unde suntem noi acum?
-În sală, toaşu’ Brucan – strigă unul din fundul sălii, ridicându-se în acelaşi timp în picioare.
-Scoate bagabontu’ din sală, Trăienel, îşi bate joc de noi, cred că-i de-al lui Coposu, grijania lor de ţărănişti – zice Brucan roşu de furie.
În timp ce Trăienel îi dă un cap în gură şi târăşte individul din sală, toaşul Brucan bea o gură de apă (unii spun că era de votcă) dintr-o sticlă ce era pe masă, iar rozaliul se ridică în picioare.
– În socialism, tovarăşul Brucan – spune rozaliul, zâmbind cu satisfacţie.
– Ei nu, vezi că nu ştii? Suntem deja în comunism şi dacă suntem în comunism, a cui este România?
– A noastră, tov. Brucan – strigă rozaliul bătând din palme şi tropăind din picioare în strigătele şi aplauzele tuturor.
– A noastră, a celor din sală – completează tovarăşul Brucan în urletele comuniştilor  din sală.
Când tovarăşii au obosit, au răguşit şi liniştea s-a instalat , s-a ridicat tovarăşul Bârlădeanu şi, după ce a tuşit şi şi-a aruncat o scamă de pe costum, a cuvântat:
– Tovarăşi, în calitatea mea de economist, de comunist, de ilegalist, cominternist şi fost stalinist vă spun că nu am făcut doi paşi înapoi, am făcut unul, dar prea mare şi ne-am trezit, din greşeală, în capitalism. De asemenea, vă transmit că împărţirea României se va face în funcţie de vechimea în partid, grad, studii (cei ce au învăţat mai puţin iau mai mult) , fidelitate faţă de partid,  iuţeală de mână şi nebăgare de seamă.
– Tovarăşi, tovarăşi – strigă Iliescu – tovarăşe Roman (tovarăşul Roman se ridică în picioare), spune prima strofă din poezia „Partidul” de tovarăşul Lesnea.
Tovarăşul Roman, un pic fâstâcit, un pic derutat şi emoţionat, începe:
„Partidul e-n toate
E-n cele…”
– Stop, gata tovarăşul Roman, ce vrea să spună tovarăşul Lesnea în această strofă?
– Spun eu – zice tovarăşul Roman, ridicând mâna şcolăreşte.
– Stai jos, Petrică, mai învaţă politică. Tovarăşul George Lesnea vrea să spună (vorbitorul face o pauză teatrală, rotindu-şi privirea asupra audienţei din sală), vrea să spună că partidul comunist se află în toate partidele – şi apoi, văzând asistenţa nedumerită, continuă- trecem la pluripartidism. Înfiinţăm toate partidele,tot spectrul politic,  astfel încât, pe oricine ar vota prostimea, ne votează tot pe noi. Ha, ha, ha!
Sala se ridică în picioare, aplauzele nu mai contenesc.

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în Partidul e-n toate și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Partidul e-n toate

 1. Pop zice:

  Uraaaaaaaa…uuuuuraaaaaaaaaaa…USL,USL,USL,PSD,PSD,PSD…URAAAAA,URAAAA !:-)

 2. Sefora zice:

  Buna seara.
  Eu am avut un comentariu dar,spre surprinderea mea,a fost imposibil sa-l trimit.Ai ceva restrictii la comentarii?Daca da,fa in asa fel sa le cunoastem si noi.
  Sa ai o seara buna,Sefora

  • mihaiignea zice:

   Am citit comentariul tău dar nu am putut să-l instalez ca să zic aşa deoarece a conţinut spam. Sunt de acord cu ceea ce ai scris. Nu cred în nici o ideologie şi nu idealizez democraţia. Cred totuşi că este mai suportabilă decât tirania, oligarhia şi anarhia. Ştiu că, de fapt, democraţia este o utopie şi că democraţia reprezentativă se bazează pe manipulare. În afara defectelor structurale ale unui regim, valoarea lui este dată şi de valoarea oamenilor care îl compun, iar cele mai bune legi valorează cât valorează oamenii care le pun în aplicare. Îţi doresc numai bine, Mihai.

 3. Sefora zice:

  Buna seara.
  Sunt de acord cu tot ce raspunzi la comentariul meu,in special ce spui despre valoarea oamenilor.Din pacate la valoarea umana suntem majoritatea deficitari.Din cauza socitatilor in care traim nu putem dezvolta valori …umane.Drept este ca socitatile suntem noi …
  De 12-13 ani incerc pe propria-mi fiinta sa dezvolt anumite valori [spirituale ] si pot sa-ti spun ca este destul de greu.Incerc o auto-disciplina [ nu o auto disciplina care sa te robotizeze, mai mult o constientizare a ceia ce fac sau spun ] in mai multe aspecte ale fiintei mele si,uneori,mi se pare foarte greu.
  Apreciez mult cand descopar oameni ce desfasoara calitati frumoase , dincolo de pospaiala ceruta de societate.Despre tine…imi place mult ce scrii si-mi pare rau cand gandesc ca seamana cate odata ca o lupta cu „morile de vant”.Dar tot mai bine de cat deloc.
  Sa ai o seara buna,Sefora

  • mihaiignea zice:

   Dacă există un singur om care mai crede în bine, înseamnă că răul nu a câştigat încă.
   Dacă există un singur om care mai luptă pentru dreptate, înseamnă că mai există o şansă.
   Dacă mai există un singur om care mai caută adevărul şi dacă are şi curajul să-l spună, înseamnă că, la un moment dat, întunericul se va risipi.
   Dacă un singur om mă mai citeşte, voi continua să scriu.

 4. Sefora zice:

  Buna seara.
  Imi place ce spui.Asta imi aminteste ca prin anii 2000-2001 incepusem sa citesc „Notebooks” [16 volume,in engleza],autor Paul Brunton.Este opera lui publicata postmortem in care spune cu modestie: „daca un singur om din intreaga lume imi citeste notele si considera ca datorita acestor note i s-a schimbat viata,atunci eu mi-am indeplinit misiunea pentru care am venit pe pamant”.
  Nu stiu cati i-au citit scrierele [volumele sunt scrise sub forma de axiome ] dar eu m-am considerat acel om caruia i s-a schimbat viata citindu-i opera la care a muncit toata viata.
  PS.In caz ca nu cunosti autorul [daca nu este asa te rog sa ma ierti ] Paul Brunton este filozof britanic,fost jurnalist ,cunoscut la noi pentru cartile :”India secreta” , „Egiptul secret” si „Cunoaste-te pe tine insuti” , toate cu caracter profund spiritual.
  Sa auzim de bine,o seara buna,Sefora

  • mihaiignea zice:

   Am citit „India secretă”,interesantă carte, reia o temă veche,”Precum în cer aşa şi pe pământ”. Totul se află sub ochii noştri şi esenţialul se află în noi înşine, dar noi nu-l vedem pentru că nu suntem pregătiţi să-l vedem. Pentru a ni se deschide ochii minţii, este necesară călătoria iniţiatică. Dar nu obligatorie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s