Arhireul şi cazinoul

De câte ori trec prin Vatra Dornei mă cuprinde tristeţea când văd că una dintre cele mai frumoase clădiri din Bucovina se degradează în ritm alarmant. Este vorba de cazinoul din Vatra Dornei. A fost construit prin chetă publică (la care a participat şi împăratul Frantz Joseph) şi prin împrumuturi la o bancă vieneză între anii 1896 – 1898 şi inaugurat în primăvara anului 1898 în prezenţa arhitectului Peter Paul Brandt. De-a lungul timpului, cazinoul a fost vizitat de personalităţi ale istoriei şi culturii, cum ar fi împăratul Frantz Joseph, arhiducele Frantz Ferdinand, mareşalul Ion Antonescu, Lucian Blaga, Nicolae Iorga, Nichifor Crainic, etc., precum şi de turişti din ţară şi din toată lumea.

După revoluţie, clădirea a fost restaurată parţial de către Consiliul Judeţean şi Ministerul Culturii, însă, păcatul lăcomiei pătrunzând în Multpreasfinţitul Pimen, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, suspomenitul a revendicat în numele bisericii cazinoul şi l-a şi obţinut. Nu ştiu ce s-a gândit să facă Exageratdesfinţitul Pimen cu cazinoul, ştiindu-se bine de la sfinţii părinţi, de la înaintaşii noştri sau chiar de la mari oameni de ştiinţă că: „Dumnezeu nu joacă zaruri”. Numai că timpul trece şi în frumoasa lume a Preaînaltului, supusă legilor entropiei, o clădire de care nu te ocupi (sau nu poţi să te ocupi) este distrusă de intemperii şi de indiferenţa oamenilor (a proprietarilor).

Îi reamintim înaltului prelat că principala misiune a bisericii este mântuirea sufletelor şi nu dragostea de arginţi sau acumularea de deşarte bogăţii pământeşti.

Îi reamintim de asemenea înaltului arhiereu că biserica este mulţimea credincioşilor, prin urmare cazinoul din Vatra Dornei ne aparţine nouă şi noi dorim să nu se distrugă una din cele mai frumoase clădiri din Bucovina. Acelaşi lucru il amintesc şi fostului meu coleg de clasă şi prieten de odinioară, părintelui Mihai Valică.

Cazinoul din Vatra Dornei - ianuarie 2013

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Arhireul şi cazinoul

  1. Pop zice:

    Ma intristeaza sa vad realitaea prezentata de tine ca fiind una dureros de adevarata si pustie.Nu va fi veci si pururea in veci,amin,nimic din ce ne-am dori cu totii.Ma amuza cat de fericiti si preafericiti, satisfacuti si supersatisfacuti si inalti,preainalti,scunzi si preascunzi(din astia nu sunt…),unsi si preaunsi,bogati si mult prea bogati,sfintiti si multpreasfintiti si cum scrii tu,exageratdesfintiti,iubiti si multpreaiubiti(aici nu vreau sa dezvolt subiectul,ca e periculos,e vorba de ceva despre dos..).Acum fara suparare,mult preainginerule,multpreaprofesorule si multpreaartistuleplastic,ma retrag cu bunavointa multpreasfintiei tale,AMIN!:-)

  2. Pop zice:

    Iarta,fa bine unele greseli,asa cum iertam si noi gresitilor nostri,realitatii mele ii lipseste litera t,asa incat imaginar,te rog adauga tu,in corectie.Sunt multpreafericit ca ma vei ierta.:-)

  3. Chiar este interesant blogul dumneavoastra.Pai…habar nu aveam ca scrieti atat de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s