Statul de „drepţi”

Statul român nu are bani pentru infrastructură, pentru educaţie, pentru sănătate, mediu, etc. În schimb are bani din belşug pentru supravegherea populaţiei. Pe lângă faptul că se înregistrează şi se stochează toate convorbirile telefonice, se pun camere de luat vederi peste tot şi unde trebuie şi unde nu trebuie: pe străzi, în pieţe, în spaţii închise, birouri, în săli de clasă, în cancelaria profesorilor, etc.
Pe lângă faptul că se încalcă în mod grosolan „drepturile omului şi ale cetăţeanului” şi legile în vigoare, dacă protestezi ţi se răspunde: „Fugi, domnule, de aici, eşti paranoic? Cine are timp să asculte toate convorbirile telefonice sau să vizioneze toate înregistrările video? Şi apoi, dacă n-ai nimic de ascuns, de ce te temi?”
Păi, oricărui om care-şi foloseşte capul pentru cugetare ar trebui să-i fie frică. Toată lumea ştie că în momentul de faţă se pune în discuţie statul social, statul de drept aşa cum l-am cunoscut. Cu ce va fi înlocuit el, cum va arăta Europa unită? Dacă va fi un stat federal, un stat centralizat, un stat democratic sau se va destrăma şi atunci, ce va apărea pe ruinele sale? Nu ştim, însă semnele ne dau de gândit. Şi cum orice progres tehnologic se utilizează şi la bine, dar mai ales la rău, le răspund celor care ne spun vorbe liniştitoare: Sigur că nu ascultă nimeni toate convorbirile telefonice şi nu vizionează nimeni toate înregistrările video. Dar aşa cum spunea Lavrenti Beria, şeful NKVD-ului „Dacă un om este curat, înseamnă că nu ne-am ocupat noi de el”, înregistrările se pot audia selectiv. Dacă, de exemplu, vrei să te angajezi undeva, se pot studia înregistrările, iar angajatorul, cu atât mai mult dacă este statul, poate să spună: „Nu-i bun, a vorbit de rău regimul şi pe domnul preşedinte.” sau „Nu-i bun, nu-i ateu aşa cum ar trebui să fie în regimul nostru prea multilateral dezvoltat.”
Sigur, se pot da numeroase exemple. Oricum, toate aceste sisteme de supraveghere prezintă pericole multiple, de aceea ar trebui să fim vigilenţi, pentru că altfel ne paşte o lume orwelliană, cu un „BIG BROTHER” pe lângă care „tovarăşul preşedinte” a fost un democrat convins.
Apropo, mare vizionar Orwell.

Anunțuri

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s