Socialismul, capitalismul şi tinereţea

În societăţile socialiste, aşa cum s-au realizat până astăzi, populaţia, calculată după vârsta medie, este mai tânără decât în ţările capitaliste. Mentalitatea şi obişnuinţele sunt însă ale bătrânilor, Cu puţine excepţii, toţi cetăţenii au venituri mici, aşa cum au, în genere, pensionarii. Copiii devin pensionarii creşelor de îndată ce se nasc, apoi trec ca pensionari la grădiniţe, apoi în şcolile elementare şi licee, În şcolile superioare se începe cu o pensie foarte mică, bursa. Când termină de învăţat obţin un salariu cât o pensie întreagă, aşteaptă cu nerăbdare să ajungă la pensie şi termină viaţa ca pensionari. Idealul tuturor tinerilor este să obţină un mic apartament de la stat şi eventual , o maşină şi să devină pensionari. În şcoală şi după ce intră în viaţă se feresc unii de alţii, dubla sau multipla conştiinţă începe să funcţioneze şi repede ajung să trăiască singuri. Cumplita singurătate a bătrânilor!
Nicio mare descoperire a secolului şi nicio mişcare ideologică nu aparţine zonei socialiste, fiindcă acolo trăiesc oameni cu mentalitate bătrânească, indiferenţi la tot şi la toate, care se mulţumesc cu puţin, cu busola veşnic orientată spre polul guvernului. Desigur şi în statele capitaliste încep să apară unele dintre aceste caracteristici. Alienarea, singurătatea, incomunicabilitatea sunt boli şi ale lumii capitaliste. Indiferentismul îşi lărgeşte şi acolo suprafaţa. Puterea executivă are din ce în ce prioritate faţă de cea legislativă ori judecătorească, dar tradiţia şi obişnuinţa o limitează, Este deci o populaţie cu mentalitate mai tânără însă pe cale de îmbătrânire.

Andrei Şerbulescu (Belu Zilber) ” Monarhia de drept dialectic”

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.