Bolşevism versus fascism

„Dacă cineva se uită cu ochi critici la imaginea bolşevismului oferită de pamfletul lui Lenin, următoarele puncte principale pot fi recunoscute ca nişte caracteristici ale bolşevismului:
Bolşevismul este o doctrină naţionalistă. Iniţial, şi în esenţă, concepută pentru a rezolva o problemă naţională, aceasta a fost ulterior ridicata la o teorie şi practică a domeniului de aplicare internaţională şi o doctrină generală. Caracterului său naţionalist vine la lumină de asemenea, în poziţia sa cu privire la lupta pentru independenţă naţională a ţărilor suprimate.
Bolşevismul este un sistem autoritar. Vârful piramidei sociale este punctul cel mai important şi determinant. Autoritatea este realizată printr-o persoana atotputernică. În mitul liderului, idealul personalităţii burgheze este sărbătorit spre triumful său cel mai înalt.
Organizatoric, bolşevismul este foarte centralist. Comitetul central este responsabil pentru toate iniţiativele, conducerile, instrucţiunile, comenzile. Ca şi în statul burghez, membrii conducerii organizaţiei joacă rolul burgheziei, rolul unic al muncitorilor este să se supună ordinelor.
Bolşevismul reprezintă o politică de putere. Exclusiv interesat de puterea politică, acesta nu este diferit de formele de guvernare în sensul tradiţional burghez. Chiar şi în organizarea propriu-zisă nu exista auto-determinare a membrilor. Armata serveşte partidului ca un exemplu foarte bun de organizare.
Bolşevismul este dictatură. Lucrează cu forţă brută şi măsuri teroriste, acesta direcţionează toate funcţiile sale spre suprimarea tuturor opiniilor şi instituţiilor non-bolşevice. “Dictatura proletariatului” este dictatura unei birocraţii sau a unei singure persoane.
Bolsevismul este o metodă mecanicistă. Aspiră la automatizarea coordonării si conformităţii asigură un punct de vedere tehnic şi totalitarismul cel mai eficient ca un obiectiv de ordine socială. Economia “centralist-planificata” confundă conştient tehno-organizarea cu problemele socio-economice.
Structura socială a bolşevismului are un caracter burghez. Acesta nu elimină sistemul de salarizare şi refuză auto-determinarea proletară asupra produselor muncii. Acesta rămâne în mod fundamental interiorul cadrului clasei ordinii sociale burgheze. Capitalismul se perpetuează.
Bolsevismul este un element revoluţionar numai în cadrul revoluţiei burgheze. Incapabil de a realiza sistemul sovietic, nu este astfel în măsură să transforme în esenţă structura societăţii burgheze şi a economiei sale. Aceasta stabileşte nu socialismul, ci capitalismul de stat.
Bolşevismul nu este o punte care duce în cele din urmă la o societate socialistă. Fără sistemului sovietic, fără revoluţia radicală totală a oamenilor şi a lucrurilor, nu poate îndeplini cele mai importante din toate cererile socialiste care trebuie să se încheie auto-alienarea capitalistă. Ea reprezintă ultima etapă a societăţii burgheze şi nu primul pas spre o noua societate.
Aceste nouă puncte reprezintă o opoziţie de nedepăşit între bolşevism şi socialism. Demonstrează cu toată claritatea necesară caracterul burghez al mişcării bolşevice şi relaţia sa apropiata de fascism. Naţionalism, autoritarism, centralism, dictatura liderului, politici de putere, teroarea-statului, dinamica mecanicistă, incapacitatea de a socializa – toate aceste caracteristici esenţiale ale fascismului au fost şi sunt existente în bolşevism. Fascismul este doar o copie a bolşevismului. Din acest motiv, lupta împotriva fascismului trebuie să înceapă cu lupta împotriva bolşevismului.”
Otto Rühle (1939) – Lupta împotriva fascismului începe cu lupta împotriva bolşevismului

Anunțuri

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s