Românii au ieşit în stradă

Protestele nu caracterizează poporul nostru mioritic, care trăieşte sub imperiul fatalităţii, văzând în oricare vremelnic potentat un conducător mesianic. Şi totuşi românii au ieşit în stradă, o mică parte din ei, sătulă de umilinţele zilnice, de sărăcie, de lipsa unui orizont, s-a hotărât să protesteze. Să spună nu unei puteri vremelnice, să iasă dintr-o mare de indiferenţă, să-şi afirme dragostea faţă de ceilalţi, pentru că – nu-i aşa? – opusul indiferenţei este iubirea (ura nefiind altceva decât o iubire ratată).
Acesta ar putea fi un moment important, o renaştere a societăţii civile, a opiniei publice, în jurul unor valori eterne: adevărul, dreptatea, bunătatea, compasiunea, solidaritatea, etc. şi s-ar putea exercita o presiune constantă asupra clasei politice pentru a descuraja tendinţele autoritariste şi în final pentru a apăra democraţia şi implicit drepturile omului şi ale cetăţeanului.
Apologeţii „noii puteri” (aceeaşi dintotdeauna) aruncă pe piaţa manipulării aceleaşi vechi minciuni într-un ambalaj modern. Una din cele mai vehiculate este că economicul este preponderent în raport cu juridicul, adică, folosind o formulă mai veche, materia precede spiritul. Pentru contracararea acestor minciuni ar fi nevoie de societatea civilă, de intelectualitatea românească, atâta cât a mai rămas.

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s