Universuri N-dimensionale

Punctul este un univers cu zero dimensiuni. Dreapta este un univers cu o dimensiune. Intersecţia a două drepte este un punct. O ipotetică fiinţă dintr-un univers unidimensional ar fi un segment de dreaptă. Evident, o asemenea fiinţă nu ar putea exista. Un univers unidimensional conţine o infinitate de universuri zero-dimensionale. Un univers bidimensional este un plan. Un univers bidimensional conţine o infinitate de universuri unidimensionale, iar intersecţia a două universuri bidimensionale este un univers unidimensional. O ipotetică fiinţă dintr-un univers bidimensional ar fi o suprafaţă plană finită. Nici această fiinţă nu ar putea exista, însă, dacă ar exista, nu ar putea trece dintr-un univers bidimensional în alt univers bidimensional printr-un univers cu o dimensiune mai mică. În cel mai fericit caz ar putea trece printr-un univers cu o dimensiune în plus, adică printr-un univers tridimensional.

Un univers tridimensional este universul în care trăim noi. Universul tridimensional conţine o infinitate de universuri bidimensionale. Intersecţia a două universuri tridimensionale este un univers bidimensional, dar noi nu am putea trece dintr-un univers tridimensional în altul printr-un univers bidimensional. În cel mai fericit caz am putea trece printr-un univers cvadridimensional. Un univers cvadridimensional are patru dimensiuni, cele trei dimensiuni ale universului nostru plus o a patra dimensiune şi conţine o infinitate de universuri tridimensionale. Intersecţia a două universuri cvadridimensionale este un univers tridimensional.

Cu toate că universurile N-dimensionale sunt conţinute unele în altele, adică universurile cu dimensiune superioară le conţin pe cele cu dimensiune inferioară, o fiinţă dintr-un univers inferior nu este conştientă de existenţa universului de grad superior. Nu are nici organe de simţ şi nici probabil posibilitatea de a şi-l imagina sau de a-l gândi.

Anunțuri

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în România o(cultă) și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s