Idei

Sfântul Augustin spunea: „Dacă nu mă întreabă cineva ce este timpul, ştiu. Dacă mă-ntreabă, nu ştiu.”

În ceea ce priveşte noţiunile fundamentale: materie, spaţiu, timp, nu suntem cu mult mai departe decât Sfântul Augustin. Am fost impresionat peste ani văzând că majoritatea fabulaţiilor din literatura SF citite la vremea adolescenţei şi tinereţii mele s-au îndeplinit. Au devenit realitate.

Până la urmă, este firesc. Dacă lumea este făcută din aceleaşi particule (particulele lui Dumnezeu) şi dacă, prin aranjarea lor diferită, se pot obţine diverse realităţi, înseamnă că tot ceea ce gândim poate exista, că pot exista o infinitate de lumi. Iar dacă acele particule nu sunt particule ci efecte ale interacţiilor energetice, aşa cum susţin teorii recente, ne putem duce cu gândul la ideea că lumea este o realitate virtuală generalizată, aşa cum susţineau şi vechii indieni, prin conceptul de Maya (Marea Iluzie) sau cum susţinea Platon, că lumea materială este o reflexie a lumii ideilor. Dar dacă fabulăm mai departe, putem considera că avem de-a face cu un cerc închis în care lumea ideilor crează lumea materială, inclusiv pe noi, iar noi alimentăm lumea ideilor prin meditaţie şi cugetare.

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s