Din ţara măgarilor

„El e nedestoinic, sărmanul măgar, de fapta dezinteresată, de cavalerism şi bravură, de vitejie pentru ea însăşi. Scurt, el nu e în stare a săvârşi frumosul numai din dragostea pentru frumos. Între cer şi pământ nu s-a zămislit încă animal mai puţin chemat ca dânsul de a fi preot al Ideii, de a face slujbă divină în templul Idealului. Laş, nepăsător, mucegăit de putred la conştiinţă, urecheatul are nevoie de o pârghie puternică care să-l scoată din nesimţirea sa faţă de tot ceea ce e frumos şi nobil şi să-l pună în mişcare. Dar care e această perlă fermecată, a cărei magică licărire e în stare să scoată chiar şi pe măgar din laşitatea sa înnăscută şi să-l hotărască la faptă? Ea se numeşte bacşiş. Într-adevăr, fără bacşiş nici nu e chip să faci un pas în ţara urechiaţilor. Astfel ea a şi ajuns să fie cunoscută între străini sub porecla de „ţara bacşişului”.

La măgari toţi iau bacşiş, şi cel ce are şi cel ce n-are nevoie, de la cel mai pârlit măgărel până la cel mai îmbuibat măgăroi. Se înţelege că bacşişul trebuie să fie cu atât mai gras cu cât măgarul ce-l primeşte este mai mare. Şi apoi nu numai aurul şi argintul alcătuiesc aici bacşişul. Laude prin presă – căci şi măgarii au presă… măgărească, fireşte; proslăvire în adunări obşteşti; câte o măgăriţă neîncepută – asemenea bacşişuri ating mult inima unui măgăroi.

Când urechiatul nu primeşte bacşiş de la alţii, ia el singur. De aici greşeala pe care o fac străinii ce cunosc puţin datinile măgăreşti. În această ţară, zic ei, toţi fură fără deosebire: se pare că cârmuitorii ei s-ar juca pe întrecute de-a hoţia. Astfel furtul a ajuns aici adevărată virtuozitate şi cel mai îndemânatic în acest meşteşug se bucură întotdeauna şi de cea mai mare cinste între măgari.”

Ştefan Zeletin(1882 – 1934) – „Din ţara măgarilor”(publicată în 1916)

Vi se pare cunoscută ţara aceasta?

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s