Efectele bunei şi relei guvernări

În anul 1338, Ambrogio Lorenzetti primeşte sarcina de a decora Palazzo Publico din Siena din partea celor nouă membri ai executivului care, din 1287 până în 1335, au asigurat liniştea şi prosperitatea unui oraş care în trecut a cunoscut tulburări şi lupte interne.

Ambrogio Lorenzetti pictează un vast program politic şi civic, intitulat „Efectele bunei şi relei guvernări”. Acest ciclu este purtătorul unui mesaj care dovedeşte grija politică a conducătorilor oraşului pentru păstrarea păcii şi ordinii, pentru triumful dreptăţii, garanţii ale prosperităţii şi progresului cetăţenilor oraşului. Ciclul constă în picturi murale executate în tehnica „al fresco” de mari dimensiuni, pe pereţii sălii în care se întâlnea Consiliul Suprem de guvernare a oraşului şi sunt scoase în evidenţă funcţia şi responsabilitatea puterii politice, contrapunând Binele şi Răul.

În „Alegoria bunei guvernări”, personificarea Comunei Siena ţine sceptrul şi globul imperial, simboluri ale puterii temporale şi condusă de Credinţă, Speranţă şi Caritate, stă la sfat cu virtuţile necesare administrării înţelepte a treburilor publice: Pacea, Dreptatea, Mărinimia.

În „Alegoria relei guvernări”, în schimb, personificarea tiraniei, condusă de Lăcomie, de Orgoliu şi de Vanitate, se adresează în mod semnificativ Cruzimii, Înşelătoriei şi Discordiei. Imoralitatea în politică este sugerată cu imagini ale urâţeniei, diformităţii şi anormalităţii, care sugerează păcatul.

În „Efectele bunei guvernări” se observă oraşul în plină dezvoltare, constructori care înalţă clădiri, meşteşugari în plină activitate, comercianţi care îşi vând produsele, elevi care învaţă sub supravegherea binevoitoare a profesorilor. Oraşul pulsează de viaţă, încredere în viitor şi în conducerea sa. În afara oraşului, ţăranii execută muncile agricole, lucrările de sezon cu copii, livezi şi grădini, animale domestice şi vânători. Se observă şi negustorii care aduc cu ajutorul animalelor de povară, mărfuri în oraş.

În „Efectele relei guvernări”, împrejurimile oraşului sunt pustii, au dispărut ţăranii care lucrau pământul, animalele domestice, grădinile şi livezile, ba chiar şi pădurile de pe dealurile de la orizont. În schimb, au apărut oamenii războiului cu armele şi pustiirile lor.

1024px-Ambrogio_Lorenzetti_-_Allegory_of_Good_Government_-_Google_Art_Project

Alegoria bunei guvernări

1024px-Lorenzetti_ambrogio_bad_govern._det

Alegoria relei guvernări

Ambrogio_Lorenzetti_-_Effects_of_Good_Government_on_the_City_Life_(detail)_-_WGA13489

Lorenzetti_s-Allegory-of-Good-and-Bad-Government-14

Efectele bunei guvernări

lorenzetti_ambrogio_530_effects_of_bad_government

Efectele relei guvernări

 

 

Anunțuri

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s