Piatra scrisă

„Piatra scrisă”, aşa cum o numeau localnicii, era o piatră de formă paralelipipedică, având lungimea în jur de 3 metri, înălţimea de aproximativ 2 metri şi lăţimea cam de 1,5 metri. Pe trei părţi era acoperită cu o scriere necunoscută. Din câte îmi aduc aminte, avea sculptate amprentele unei labe de urs şi a unei copite de cerb. Pe toate laturile avea nişte găuri în care presupun că s-au introdus drugi pentru deplasarea ei. După revoluţie, a fost aruncată în aer de către un individ care umbla după comori. Piatra a fost spartă în mai multe bucăţi, cea mai mare are aproape jumătate de metru cub. În continuare am să vă prezint câteva fotografii cu fragmente din piatră. Am auzit că există un om care ar avea o fotografie cu piatra în starea iniţială. Piatra, sau ceea ce a mai rămas din ea, se află pe muntele Goia, aproape de izvoarele Sabasei şi Cotârgaşului, evident în Carpaţii Orientali.

P113052801.04.2012. Prezint în continuare câteva fotografii cu piatra scrisă înainte de aruncarea în aer. Citeşte şi articolul „Piatra scrisă şi istoria scrisului”.

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în România o(cultă) și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Piatra scrisă

 1. Iulian zice:

  http://danielroxin.blogspot.com/2012/03/dacii-adevaruri-tulburatoare-film.html
  Acesta este documentarul despre istoria veche a poporului din care facem si noi parte.

 2. DeVa zice:

  Romania abunda de scrieri lasate in piatra. Multe au fost distruse, e adevarat, din ignoranta sau „la ordin”, dar cele care au ramas vorbesc despre continuitatea neamului asta, sfidand toate mistificarile. Pentru ca tot sunteti pasionat de calatorii, mergeti in M-tii Buzaului (Bozioru, Colti) si luati legatura cu Andrei (ghidul din Bozioru). Va va arata Pestera lui Zamolxe, Kogaionul si multe altele.

  • mihaiignea zice:

   Mai ştiu câteva pietre cu inscripţii dar ezit să le fac publicitate.Mă tem să nu le distrugă vreun bezmetic.

   • DeVa zice:

    Cautatorii de aur au facut prapad, ce-i drept. In plus, anumite zone sunt atent supravegheate; motivele (sper) sa aiba legatura cu protejarea acestor comori si, eventual, sa raspunda unui scop nobil. Daca se doreste doar ascunderea originii noastre, spre beneficiul altora si spre nenorocirea poporului asta, atunci poate sa se aleaga praful. Si din cate observ, lucrurile merg din rau in mai rau, dezinformarea e piatra de capatai a formatorilor de opinie si …cam atat!
    P.S. Mi-a placut scrisoarea brailenilor catre Stefan. Marele domn cred ca a reactionat cam ca americanii, atunci cand Romania le-a declarat razboi (inaintea tuturor celorlalti aliati ai Germaniei!).

 3. mihaiignea zice:

  Ceea ce mă deranjează este lipsa de interes a istoricilor, a arheologilor, a oficialităţilor, faţă de patrimoniul cultural. Faţă de tăbliţele de la Tartaria despre care s-a scris foarte mult – cu toate că nu sunt istoric – pot să afirm că ” Piatra Scrisă”, din punct de vedere al istoriei scrisului, reprezintă mai mult şi cu toate acestea nu pare a stârni interesul oamenilor de ştiinţă. Nu face nimeni nimic ca să o salveze.

 4. Pingback: Posibile trasee turistice care ar putea fi organizate pe vf. magurice - Valea Bistritei Aurii

 5. Pingback: Scrierea milenara a vechii europe si 3 simboluri precrestine crucea imbarligata, crucea incercuita, crucea cu 7 spire. + IYI | Alex Imreh

 6. Pingback: Scrierea milenara a vechii europe si 3 simboluri precrestine – crucea imbarligata, crucea incercuita, crucea cu 7 spire. + IYI | Old Europe

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.