Mănăstirea Bogdana şi templierii

În naosul Bisericii Sfântul Nicolae al Mănăstirii Bogdana, pe stâlpii arcelor si pe arcele   ce separa nava principală de navele laterale, se gasește pictata crucea cavalerilor Templieri.

Să fi participat templierii la construirea Mănăstirii Bogdana  ? Nu ar fi chiar  atât de absurd.

În dimineața zilei de vineri, 13 octombrie 1307, templierii din Franța Sunt arestați la ordinul regelui Filip al IV-lea  cel  Frumos , iar bunurile lor sunt confiscate. Cu complicitatea Papei Clement al V-lea,  capii ordinului în frunte cu marele maestru, Jacques de Molay, sunt condamnați la moarte și executați  prin ardere pe rug în anul 1314, iar ordinul este desființat. Majoritatea templierilor din Franța au părăsit regatul, împrăștiindu-se  în țările vecine, Anglia, Spania, Portugalia, Elveția, etc.

În anul 1359, Bogdan I a descălecat în Moldova , în același an a dat ordinul de începere a lucrărilor la Biserica Sfântul Nicolae, cunoscută sub numele de de Bogdana. Să fi ajuns templierii  în Ardeal și de acolo, împreună cu Bogdan, în Moldova? Nu ar fi exclus. Arhitectura Bogdanei , cu evidente influențe romanice și gotice, evidențiază influența occidentală și chiar mai mult,  se pot observa asemănări între, spre exemplu, Biserica Comanderiei din Avignon și Bogdana.

Sigur, pictura a fost refăcută și restaurată de mai multe ori,ultima dată de către pictorul bucovinean Epaminonda Bucevschi. Ar putea fi și opera sa.

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în România o(cultă) și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s