România şi globalismul

România a ieşit din comunism profund traumatizată, cu o economie neperformantă, o cultură periferică, un învăţământ deficitar, subfinanţat de zeci de ani, o naţiune în mare parte needucată şi o elită intelectuală coruptă şi autosuficientă.

Clasa politică, recrutată din cadrele vechiului partid comunist, poliţiei politice şi proaspeţilor îmbogăţiţi, fără viziune şi fără valori, a promovat o singură idee: intrarea în NATO şi în Uniunea Europeană. Elita intelectuală i-a ţinut isonul iar poporul a crezut că intrarea în cele două organizaţii echivalează cu reîntoarcerea în paradisul pierdut. Ceea ce a urmat s-a asemănat cu un duş cu apă rece, după o beţie seculară, o buimăceală generalizată.

În lunga lor paralizie mintală, românii de toate categoriile nu au realizat că lumea s-a schimbat, că a trecut de la capitalism la globalism, că peştele cel mare l-a înghiţit pe cel mic, altfel spus, că lumea este dominată de câteva multinaţionale care îşi văd în primul rând de propriile lor interese.

Atât de mult i-a impresionat Uniunea Europeană, bastion al democraţiei şi prosperităţii, încât nu şi-au dat seama că este o construcţie utopică (superbă, dar utopică), fără nici un ideal colectiv care să-i confere coerenţă şi soliditate. Uniunea Europeană este un conglomerat de ţări cu limbi diferite, tradiţii, nivele de dezvoltare, credinţe şi interese diferite. Prin urmare este o construcţie eterogenă. Este, în primul rând, o uniune economică în care ţările periferice sunt pulverizate de circulaţia haotică a capitalurilor speculative şi de marile multinaţionale care impun condiţii oneroase statelor mai slabe. Criza economică se manifestă, în primul rând, la periferia Uniunii Europene şi a lumii occidentale în general. Multe din ţările lumii au o creştere fulminantă datorită investiţiilor marilor multinaţionale, în ţările cu piaţă de desfacere mare, resurse uriaşe şi regimuri autoritare, cum ar fi China, India, Brazilia, Turcia, etc. Marile companii multinaţionale negociază dur cu statele mici şi slabe, gen România, pentru obţinerea unor profituri uriaşe. Aşa se explică continua scădere a cotei unice, modificarea codului muncii, etc.

În aceste condiţii, perspectivele României sunt sumbre. Cu o agricultură care pe alocuri se face ca în Evul Mediu, fără o adevărată clasă mijlocie, fără antreprenori, cu un sistem educaţional într-o veşnică reformă, cu o populaţie needucată, bolnavă şi obosită, cu forţa de muncă cea mai tânără, sănătoasă şi calificată plecată la lucru în ţările bogate, cu o birocraţie ineficientă şi cu o datorie externă uriaşă, România se transformă, încetul cu încetul, într-un stat ratat.

Anunțuri

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s