Corupţia, democraţia şi dictatura

Înainte de 1989 am lucrat câţiva ani într-o intreprindere în calitate de inginer. Am ajuns acolo prin repartiţie guvernamentală. Stupefacţia mea a fost mare văzând că de la vlădică până la opincă toţi furau într-o veselie. Toţi ştiau lucrul acesta, dar nimeni nu făcea nimic. Angajaţii, indiferent de poziţia pe care o ocupau, erau, în cea mai mare parte, duplicitari, laşi, purtându-se cu supuşenie faţă de şefi şi cu aroganţă faţă de subalterni. Atunci am înţeles legătura dintre onestitate şi curaj. Am înţeles că numai un om cinstit poate fi curajos.

Angajaţii respectivei intreprinderi erau lăsaţi în mod deliberat să fure atât timp cât nu exagerau, bineînţeles, obţinându-se în schimb o obedienţă totală. Cei câţiva, foarte puţini, care au protestat într-un fel sau altul, au fost aduşi la tăcere prin metode specifice statului totalitar.

Această politică a fost continuată şi desăvârşită de toate regimurile de după revoluţie, împiedicându-se formarea societăţii civile.

Corupţia generalizată sapă la temelia statului român, subminând societatea civilă şi împiedică formarea unui stat democratic. România de astăzi este un stat oligarhic, condus de o minoritate extrem de bogată şi omnipotentă.

Pentru a observa unele similitudini semnificative, am să prezint în continuare un citat din „Istoria romană” a lui Theodor Mommsen: „Imaginea Italiei sub guvernarea ologarhiei este înfiorătoare. Contradicţia fatală între lumea cerşătorilor şi lumea bogaţilor nu este mediată sau moderată prin nimic. Cu cât aceata era resimţită mai evident şi mai supărător de ambele părţi, cu cât bogăţia se înălţa mai ameţitoare, cu cât abisul sărăciei se deschidea mai profund, cu atât mai frecvent individul era zvârlit din adâncuri spre înălţimi şi din nou de pe înălţimi în adâncuri în această capricioasă lume a speculaţiei şi a jocului hazardului. Cu cât cele două lumi se îndepărtau mai mult în exterior, cu atât mai desăvârşit ele erau identice prin distrugerea vieţii familiale, care este doar nucleul şi germenul oricărei naţionalităţi, prin trândăvie şi opulenţă, prin economia lipsită de perspectivă, atitudine nebărbătească, corupţia care se deosebea numai prin tariful diferit, demoralizarea până în pragul crimei, lăcomia de a declanşa războiul împotriva proprietăţii.  Bogăţia şi mizeria intrate într-o strânsă alianţă îi alunga pe italici din Italia şi peninsula era năpădită în parte de viermuiala de sclavi, în parte de o linişte terifiantă. Este o imagine înfricoşătoare, dar nu una deosebită; pretutindeni acolo unde guvernarea capitalistă se desăvârşeşte în statul sclavagist, ea a pustiit frumoasa lume a Preaînaltului într-un mod asemănător. Aşa cum fluviile lucesc în culorile curcubeului, cloaca oferind însă pretutindeni aceeaşi imagine, la fel se identifică Italia epocii lui Cicero, în esenţă cu Elada lui Polybios şi mai evident cu Cartagina epocii lui Hanibal, unde capitalul guvernant atotputernic a distrus pătura mijlocie într-un mod asemănător, a ridicat comerţul şi marea proprietate la maxima înflorire, producând în fine o putrefacţie politică şi morală a naţiunii, spoită cu un strat scânteietor. Toate păcatele grave de care capitalul s-a făcut vinovat faţă de naţiune şi de civilizaţie în lumea de astăzi rămân tot atât de nesemnificative în raport cu grozăviile vechilor state capitaliste, cu cât mai semnificativă rămâne deosebirea dintre omul liber, fie el cât de sărac, şi sclav; şi abia atunci când se va coace semănătura monstruoasă a Americii de Nord, lumea va recolta din nou fructe asemănătoare.”

După ce s-au întâmplat toate acestea, pe teritoriul actual al Italiei au urmat războiul civil, căderea republicii şi instaurarea imperiului (instaurarea dictaturii). Oare şi pe noi ne aşteaptă dictatura? Probabil. Dacă se prăbuşeşte Uniunea Europeană în două săptămâni avem o dictatură în toată regula deoarece nu suntem destul de educaţi pentru democraţie.

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s