„Deşteaptă-te române”

Aşa cum spunea Murphy:”Orice lucru care începe bine, se sfârşeşte prost iar ceea ce începe prost se sfârşeşte şi mai prost.” Noi am început foarte prost, mă rog, strămoşii noştrii. După cum cred că majoritatea nu-şi mai aduce aminte, marele rege Burebista a fost nevoit să distrugă viile întrucât strămoşii noştri se dedaseră prea mult viciului beţiei, umblând creanga, de ici – colo, cât era ziua de mare (cei care mai puteau). Burebista i-a pus la treabă, dar n-a ţinut mult, după moartea regelui au revenit iar la vechile năravuri.

Dacă ar fi fost treji, ar fi observat că Traian şi Apolodor construiesc un pod peste Dunăre şi ar fi aruncat cu pietre măcar de pe malul stâng. Mă rog, ştiţi ce s-a întâmplat ulterior. Cei viteji şi treji au murit în război, iar cei beţi au rămas tot aşa. Femeile dace au făcut copii cu romanii când bărbaţii lor erau la cârciumă, formându-se poporul nostru. Dovadă că a fost aşa îl constituie faptul că numai la noi beţia a fost considerată un dar (de la strămoşi?).

Timpul a trecut, au venit popoarele migratoare. Cei viteji s-au luptat şi au murit, cei mişei s-au ascuns în păduri, peşteri, mlaştini, etc. Ulterior s-au format Ţările Române şi, în nesfârşitele lupte cu duşmanii, vitejii mureau iar mişeii se ascundeau şi se înmulţeau peste măsură. Ce-i drept e drept, o parte dintre viteji erau omorâţi de către domni. „Ştefan cel Mare era mânios şi degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat. De multe ori la ospeţe omorâia fără giudeţu(judecată).”, ca să nu mai vorbim de Vlad Ţepeş, Lăpuşneanu, de Dabija Vodă, care atunci când se îmbăta îi condamna la moarte pe comeseni, dar condamnarea nu era executată întrucât toată lumea ştia că nu-şi mai aducea aminte atunci când se trezea.

Abuzul, crima, trădarea, nerespectarea legilor (cutumelor), neorânduiala, furtul, prostia au fost dragi inimilor strămoşilor noştri.

Marele voievod Dimitrie Cantemir zugrăveşte năravurile moldovenilor în „Descriptio Moldavie” în felul următor: … „Dragostea ce avem pentru patria noastră ne îndeamnă pe de o parte să lăudăm neamul din care ne-am născut şi să înfăţişăm pe locuitorii ţării din care ne tragem, iar pe de altă parte, dragostea de adevăr ne împiedică într-aceeaşi măsură să lăudăm ceea ce ar fi, după dreptate, de osândit. Le va fi lor mai folositor dacă le vom arăta limpede, în faţă, cusururile care îi sluţesc, decât dacă i-am înşela cu linguşiri blajine şi cu dezvinovăţiri dibace, încât să creadă că în asemenea lucruri ei se conduc după dreptate, în vreme ce toată lumea mai luminată, văzându-le, le osândeşte.”…. ” Trufia şi semeţia sunt mama şi sora lor.” …. ” De băutură nu au prea multă greaţă, dar nici nu-i sunt plecaţi peste măsură. Desfătarea lor cea mai mare este să petreacă în ospeţe.” …. ” Odată s-a iscat sfadă dacă moldovenii sau valahii sunt cei mai mari băutori. Cei ce se luaseră la sfadă au mers pe podul de la Focşani, unde atâta s-au sfădit amândoi cu paharele până când valahul a căzut jos de prea mult vin ce băuse. Drept plată pentru izbânda lui, moldoveanul a fost dăruit de domnie cu boieria.” … ” De altminteri, moldovenii nu numai că nu sunt iubitori de învăţătură ci chiar le e urâtă aproape la toţi.” …. ” Moldovenii nu cunosc măsura în nimic: dacă le merge bine sunt semeţi, dacă le merge rău îşi pierd cumpătul. Nimic nu li se pare anevoie la întâia aruncătură de ochi; iar dacă se iveşte ceva cât de cât să le stea împotrivă, atunci se zăpăcesc şi nu ştiu ce să facă. La urmă, când văd că strădaniile lor sunt zadarnice, se căiesc pentru ceea ce au săvârşit, dar prea târziu.”

Se poate observa că voievodul şi marele cărturar Dimitrie Cantemir şi-a iubit poporul, l-a înţeles şi l-a descris aşa cum era, după principiul: „Mi-e prieten Platon dar mai prieten îmi este adevărul.”

Vă daţi seama, dragi compatrioţi, ce duh de buimăceală era în capetele strămoşilor noştri dacă răsplăteau beţia cu boieria. Ce schilodire a valorilor s-a făcut de-a lungul veacurilor pe plaiurile mioritice. Adevărul a fost călcat în picioare, binele a fost aruncat la gunoi, frumuseţea a fost siluită sălbatic.

Sigur, am avut înaintaşi vrednici de admiraţie. Unul dintre ei, exasperat de puţina înţelegere a contemporanilor săi, a compus „Deşteaptă-te române”, care a ajuns în zilele noastre imnul naţional al României. Dar în zadar, vechile obiceiuri intrate în mentalul colectiv al poporului au persistat, s-au dezvoltat, atingând noi culmi de abjecţie.

Sigur, în marea lor prefăcătorie, românii au pretins că s-au născut creştini, că sunt dreptcredincioşi, pretinzând că bisericile şi mănăstirile aveau dimensiuni mici datorită modestiei înăscute a poporului nostru şi nu datorită faptului că in realitate erau păgânei.

Primii creştini au dat cezarului ce-i al cezarului şi nu au ezitat să moară pentru valorile creştinismului. Pentru că ei L-au crezut pe Isus când a spus: „Eu sunt calea, adevărul şi viaţa.” Au crezut că există viaţă veşnică şi au trăit acea „imitatio Cristi”, fiind curajoşi, după îndemnul cristic: „Să nu vă fie frică că nu o să aveţi ce mânca, uitaţi-vă la păsările cerului, care nu seamănă şi nu treieră şi totuşi trăiesc… să nu vă fie frică de cei care ucid trupul, temeţi-vă de cei care ucid sufletul.”Au fost generoşi şi nu au umblat după deşertăciuni pământeşti.

Românii sunt făţarnici, vor şi cu sufletul în rai şi cu slănina în pod. Adevărata noastră dragoste a fost, este şi va fi banul. Pentru el minţim, înşelăm, trădăm…. Dorim fericirea (satisfacerea instinctelor primare) aici pe pământ, dar încercăm să ne punem bine şi cu Creatorul, căci cine ştie…

Despre mihaiignea

Adevaratele noastre valori sunt binele, adevărul şi frumuseţea. Dar, din păcate, binele nu prea îl putem face, adevarul nu-l cunoaştem iar frumuseţea...........
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s